Dak
Dakbedekking

Gesloten dak of schroefdak

De bouwsector is en blijft een dynamisch beestje en dat bewijst het gesloten schroefdak. Deze recente ontwikkeling geeft het rieten dak tegenwoordig een tweede adem. Hier wordt het riet op een dichte ondergrond ‘geschroefd’ zoals bv. op isolatieplaten. 

Doordat het gesloten dak in tegenstelling tot het traditionele rieten dak rechtstreeks op een gesloten vlak is bevestigd, zal er minder luchtcirculatie ontstaan tussen het riet. Dit komt de brandveiligheid erg ten goede en beperkt de hoeveelheid stof die vrijkomt. Wanneer men effectief isolatieplaten gebruikt als ondergrond verbetert de combinatie ook de isolerende waarde van het dak. Deze dakvorm zal dus ook beschikken over een betrekkelijk goede isolatie.

De techniek van het gesloten rieten dak is er één dat heel recent is en dat zorgt er ook voor dat er nog veel niet gekend is. Niet veel vakmannen zijn al op de hoogte van de werkwijze, en bovendien is er onzekerheid over wat de nadelen en levensduur precies zijn.  Daarnaast zal het door de aard van de constructie duurder zijn dan een traditioneel dak. De verzekeringspremie en energiebesparing zal latere uitgaven dan wel weer beperken.

huis, werkman, dak