Dak
Dakbedekking

Keramische dakpannen

Bij het denken aan een dakpan zal bijna iedereen meteen een beeld hebben van een oranjerode, golvende kleidakpan. Niets gaat boven de authenticiteit en charme die zo’n pan uitstraalt. De keramische pan is een natuurlijk product gemaakt van klei, dat dan gebakken wordt. Ze hebben dan ook van nature een zachte rode aardkleur, dat een gevoel van rust uitstraalt. Elke mogelijk hellende dakvorm kan worden bedekt met deze kleien variant. Maar er zijn wel nog meer voordelen.

Niet enkel beschikt ze over die natuurlijke rode kleur, ze zal die kleur ook lang behouden. De keramische dakpannen verliezen over hun hele levenslijn maar minimaal aan kleur. Zo zullen ze langer hun look behouden. Die levenslijn zal overigens best lang zijn. Pannen die op hoge temperaturen gebakken zijn, zijn normaal gezien tot 100 jaar bestand tegen de hoogste en laagste temperaturen.

De verhouding tussen prijs en kwaliteit bij keramische pannen is optimaal. Niet enkel krijg je waar voor je geld, de meeste dakleggers geven een garantie bij breuk tot zelfs 30 jaar na het leggen ervan. Dit omwille van de uitmuntende kwaliteit en levensduur van de kleien daken. Over het algemeen wordt er gerekend tussen de 50 en 70 euro per vierkante meter. 

Nog een pluspunt is het gemak in onderhoud. Het oppervlak van de dakpan is minder ruw dan dat van haar betonnen tegenhanger. Dit geeft niet enkel een mooier, verfijnder uitzicht, maar zorgt er bovendien voor dat er minder vuil kan aan blijven hangen. De pannen vangen zo minder vocht op zodat mossen minder kansen hebben om te groeien. Bovendien is een gladder oppervlak makkelijker te reinigen.

dak met oranje dakpannen, blauwe lucht