Dak
Dakbedekking

Kunstleien

In tegenstelling tot de natuurleien hebben kunstleien geen natuurlijke basis. Ze worden machinaal opgebouwd uit cement en kunststofvezels (i.e. vezelcement). Dit maakt hun volledig gelijk aan elkaar, en niet onregelmatig zoals hun natuurlijke tegenhanger. 

Uiteindelijk kiezen de meeste mensen voor kunstleien omwille van hun prijs. Gemiddeld gezien zal de prijs van een kunstleien dak je 50 euro minder kosten dan een dak met natuurleien. Dit is een voordeel waar maar weinig mensen nee kunnen tegen zeggen.

De prijs wordt ook wel enigszins tenietgedaan door de levensduur. Waar natuurleien tot honderd jaar en meer kunnen meegaan, zullen kunstleien om de 30 jaar moeten worden vervangen. Hun poreuze samenstelling zorgt ervoor dat ze meer vocht ophouden en op die manier meer mossen kweken. Naast een tienjaarlijkse dakreiniging wordt dan ook een coating aangeraden om de schade ietwat te beperken, en de vervanging uit te stellen. Door hun kunstmatige aard zijn ze wel bestand tegen hoge temperatuurverschillen.

Doordat de kunststofleien worden geproduceerd in de fabriek zullen ze niet zo dynamisch lijken als de natuurleien, maar net wel dat strakke en gladde uiterlijk hebben. Door hun gelijke uiterlijk en grootte, zijn ze heel erg handelbaar en kunnen ze op zowat elk dak worden geplaatst. Bovendien kunnen ze in alle maten en kleuren worden gemaakt.

leien dak