Dak
Dakbedekking

Natuurleien

Men ontgint schilfers van natuursteen uit steengroeves over de hele wereld. Iedere groeve kent zijn eigen steensoort met eigen karakteristieken, vooral qua kleur. Het aanbod aan soorten leisteen is dan ook overweldigend. Door hun ruwe en onregelmatige structuur geven ze een dynamische en natuurlijke uitstraling aan het dak. 

Natuurleien hebben een levensduur van minstens 80 jaar. De inwendige structuur en de kracht waarmee de natuursteen is gevormd zorgt ervoor dat ze maar tegen weinig niet bestand zijn. Dit zorgt er mede voor dat ze weinig poreus zijn met als gevolg dat er minder onderhoud zal aan verbonden zijn, wat voor iedereen altijd heel leuk is om te horen.

Het weer is steeds een onvoorspelbare factor voor eender welk materiaal, maar voor natuurleien zou ook dat geen probleem mogen vormen. Temperatuurverschillen en extreme warmte of koude zijn niet opgewassen tegen de structuur van de lei. Ook krachtige windstoten en allerhande neerslag zouden geen schade mogen berokkenen.

Natuurleien zijn duur. Zoals wel vaker het geval is, heeft alles dat van hoge kwaliteit is ook een aanzienlijk prijskaartje. Gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de levensduur van deze natuurlijke dakbedekking. Je kan er je hele leven lang van genieten. Door hun natuurlijke karakter kunnen er wel onzuiverheden voorkomen in het uitzicht van de leien, maar dat is eigen aan steensoort.

leien dak, lucht