Dak
Dakbedekking

Riet

Rieten daken zijn niet weg te denken uit de geschiedenisboeken. Al sinds oudsher gebruikt men het natuurlijke gewas om het dak zo waterdicht mogelijk te houden zonder te veel moeite of geld te moeten verliezen. Datzelfde materiaal vind je nu nog steeds regelmatig terug wanneer je ergens te velde een landelijke woning of rustieke villa voorbijfietst. Nu zijn ze dus niet langer de goedkope oplossing.

Wanneer je kiest voor een rieten dak moet je met heel wat zaken rekening houden, gaande van onderhoud tot de vorm ervan.

Rieten daken kennen twee vormen: het traditionele open dak, of het gesloten dak (ook wel schroefdak). Beide rieten dakvormen hebben natuurlijk hun voor- en nadelen.

De hellingsgraad en levensduur

Aangezien een rieten dak heel vatbaar is voor vochtigheid, is het belangrijk dat regenwater zo snel mogelijk kan wegvloeien. Daarom wordt er steeds een hellingsgraad van minstens 45° vooropgesteld. Ook bij daken met een lagere hellingsgraad is riet als dakbedekking in se wel mogelijk, maar dit zal hun levensduur niet ten goede komen.

In normale omstandigheden zal een rieten dak tussen de 25 en 40 jaar dienst kunnen doen. Wanneer men de ideale dakconstructie gebruikt en een tijdig en regelmatig onderhoud volhoudt, zal men minstens even lang van het dak kunnen genieten als van een dak met pannen. De levensduur van het recente schroefdak wordt wel nog hoger ingeschat, maar daar zijn nog niet veel bewijzen voor.