Dak
Dakbedekking

Traditioneel open dak

Het traditionele open dak wordt opgebouwd uit een open constructie waarbij men verschillende lagen riet op latten bindt met speciaal gereedschap. Men kan deze dakvorm herkennen doordat men dikwijls ook binnenshuis het riet zal kunnen zien. Doordat er een ruimte ontstaat tussen de constructie en het riet zal het dak goed kunnen ventileren en zal er minder last ontstaan door vochtproblemen. 

Deze traditionele wijze van opbouwen zorgt wel voor dat typische idyllische karakter en is bovendien heel licht qua structuur, toch moet er rekening gehouden worden met een aantal nadelen. Zo is het dak heel vatbaar voor brand. Het droge riet in combinatie met de luchtcirculatie zorgt niet enkel voor een hoog risico op brand, maar ook een hogere verzekeringspremie. De duurzaamheid van het dak is redelijk beperkt en zal gemiddeld tussen de 25 en 40 jaar vallen.

Bovendien is isoleren van een open dakconstructie niet voor de hand liggend. Het is moeilijker aan te brengen en er is ook gewoon meer nodig. Bij een traditioneel rieten dak ontsnapt er heel wat warmte via de kleine openingen, zeker bij verwarmde kamers. Terwijl de temperatuur gevoelig afneemt, zal het energieverbruik dus gevoelig toenemen.

riet, dak