Dak
Dakbedekking

Zink

Met de opkomst van de moderne bouwstijlen kwam ook zink op het toneel tevoorschijn. Dat was niet van lange duur, maar nu lijkt zink toch terug van weggeweest. Het wordt niet toevallig vereenzelvigd met het moderne. Zink geeft een heel unieke, soms zelfs futuristische toets aan je dak. Qua kleur, maar nog meer qua flexibiliteit, kan zink meer dan ooit hen bekoren die willen wegstappen van het traditionele.

Voordelen

Zink is het ideale materiaal voor zowel een hellend als een plat dak. Toch is het vooral hét materiaal bij uitstek voor een gebogen dak. De flexibiliteit is hoogstwaarschijnlijk de voornaamste karaktereigenschap van een zinken dak. Het kent bijna geen beperkingen in zijn buigzaamheid, waardoor er een enorme vrijheid is om het in alle soorten en vormen bouwwerken toe te passen. Dit zorgt er ook voor dat het heel dynamisch is.

Duurzaamheid is een tweede factor die mensen naar zink kan leiden. Het heeft immers een levensduur van wel 125 jaar. Er zijn weinig materialen die het dat kunnen nadoen. Dit wordt nog eens versterkt door haar natuurlijk karakter. Zink is te vinden in de natuur en kan volledig gerecycleerd worden. Het natuurlijke en flexibele karakter van zink zorgt er voor dat het erg bestand is tegen gure weeromstandigheden en dus maar weinig onderhoud vereist.

bovenste kant van huis

Nadelen

Op vlak van isolatie heeft een zinken dak het wat moeilijker. De installatie ervan loopt niet altijd even vlot en men gaat dan ook best op zoek naar een gespecialiseerde vakman. Doordat het compacter is dan de meeste andere dakbedekkingen is er wel meer ruimte over om de isolatie aan te brengen. Akoestische isolatie zal aan de andere kant minstens even nuttig blijken. Zoals met de meeste metalen het geval is, laat zink veel geluid door, en produceert het zelfs.

Ondanks dat het een sterk materiaal is en zich kan weren tegen de meeste stormen, is zink wel gevoelig voor deukjes bij hagel en andere inslagen. Dit kan een probleem zijn omdat zinken daken niet gemakkelijk te vervangen zijn, vergeleken met andere dakbedekkingen. Bovendien kunnen er zo ook metaaldeeltjes vrijkomen en in het drinkwater terechtkomen.

Last but not least: zink is duurzaam, maar ook gewoon duur. Zowel het materiaal als de plaatsing ervan kunnen een aardig centje kosten. Men moet beroep doen op een echte vakman. Gemiddeld wordt er gerekend tussen de 60 en 110 euro per vierkante meter.