Grondwerken
Nivellering

Nivellering

Wanneer je een bouwgrond aanschaft, zal die maar in een beperkt aantal gevallen al volledig effen en bouwklaar zijn. Bij nivelleren is dit net wat er gebeurt. De bouwgrond wordt volledig geëgaliseerd voor de bouw van een nieuwe woning. Daarnaast gebeurt dit ook voor het aanleggen van tuinhuizen, garages, bovengrondse zwembaden, etc. Nivelleren staat echter niet gelijk aan waterpas leggen. De grond heeft best een heel beperkte hellingsgraad om de afvoer van water te vergemakkelijken.

Toegankelijkheid

Om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat alle vrachtwagens met bouwmaterialen, kranen, heftrucks, graafwerktuigen, werkmannen, etc. de bouwwerf steeds makkelijk kunnen bereiken. Een genivelleerd terrein is daarbij geen overbodige luxe.

Hoogteverschillen

Wanneer er zich te grote hoogteverschillen voordoen op het bouwterrein kan dit risico’s meebrengen wanneer men toch meteen zou overgaan tot bouwen. Egalisering zal de heuvels wegwerken en de grond gelijktrekken zodat men op een vlakke ondergrond te werk kan gaan.

machine, grond

Hellingsgraad

Naast hoogteverschillen kan het ook voorkomen dat de hellingsgraad gewoonweg te groot is. Ook hier kan men dit oplossen door op dezelfde wijze te werk te gaan.

Effen leggen

Een bouwgrond ligt zelden volledig waterpas. Nivelleren zal dit normaal gezien ook niet veranderen, maar zal de grond wel louter effen leggen. Een lichte hellingsgraad kan de waterafvoer van regen- en grondwater bevorderen en wordt dan ook steeds erg aangeraden.

Tuinaanleg en bestrating

Naast het nivelleren van de bouwgrond voor het bouwen van de woning zelf, wordt dit ook dikwijls gedaan voor het aanleggen van een gazon, een volledige tuin, of het renoveren ervan. De aanleg van terrassen en opritten wordt ook vaak voorafgegaan door het egaliseren van het betrokken stuk. Alweer mits een kleine hellingsgraad te respecteren.

man, grond, apparaat