Inrichting
Badkamer

Bad

Een bad neemt vaak het meest plaats in in je badkamer, waardoor het ook meteen opvalt. Naast de functionele waarde, zorgt het ook voor rustige momenten. Je bad zal dus een belangrijke rol innemen.

Modellen

Baden zijn beschikbaar in verschillende soorten en groottes. Afhankelijk van de mate van comfort je wil, kan je voor een groter bad gaan. Naast de standaard ligbaden (of badkuip) zijn er ook nog vrijstaande- en hoekbaden. Als je over een grote badkamer beschikt, is een vrijstaand bad een goede optie. Maar ook een bubbelbad of een bad op pootjes zijn mogelijk. Als je niet kan kiezen tussen een bad en een douche, kan je voor een combibad gaan. Een douchegordijn zorgt dan voor afscherming tijdens het douchen. Ga je graag met twee in je bad, dan kan een duobad interessant zijn. Doordat de afvoer in het midden van het bad zit, kan je allebei van het comfort van een duobad genieten. Moderne baden houden ook vaker rekening met ergonomische vormen zoals een hoofdsteun, handgrepen en een verhoogd zitje.

Vergeet niet dat je ook de nodige toebehoren zal moeten aankopen, zoals een kraan en afvoer. Deze worden gewoonlijk niet samen met het bad verkocht en kan je dus helemaal naar je eigen smaak uitkiezen.

Materialen

Meestal wordt gebruik gemaakt van plaatstaal of acryl. Plaatstaal is hard en krasbestending maar ook kleurvast en onderhoudsvriendelijk. Het nadeel is dat dit materiaal kouder aanvoelt. Dit kan je oplossen door gebruik te maken van geëmailleerd plaatstaal waardoor het bad sneller de temperatuur van het water zal aannemen. Acryl is een goedkopere kunststof. Hier zal de zowel de kleur als de glans na enkele jaren vervagen. Het is daarentegen niet gevoelig voor vuiligheden en moesten er zich kleine beschadigingen voordoen, kunnen deze gemakkelijk gecorrigeerd worden. Acryl voelt warmer aan dan plaatstaal en zal er ook voor zorgen dat het water langer warm blijft.

Om de nadelen van acryl tegen te gaan, gebruikt men nu steeds meer quaryl, een duurzaam materiaal op basis van kwarts en acryl. Zowel de glans als kleur zullen worden behouden en ook dit materiaal is goed bestand tegen krassen en andere beschadigingen. Je zal voor quaryl wel meer betalen dan voor acryl.

Hoewel dit de meest voorkomende materialen zijn, bestaan er ook baden uit hout, glas, natuursteen, beton, enzovoort.

Kranen

Wanneer je een kraan koopt voor je bad is het belangrijk dat deze een grote uitloop heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat het bad sneller gevuld raakt. Voor je eigen comfort plaats je de uitloop best niet te ver over de badrand uitsteken om veel lawaai te voorkomen. Uiteraard mag de kraan ook niet in de weg zitten wanneer je in bad gaat. Als je je bad combineert met je douche moet je zeker kijken dat de slang lang genoeg is. Als je dit wenst, kan de doucheslang zelf in de muur worden ingebouwd. Een automatische omstelling kan ook van pas komen. Deze zorgt ervoor dat de kraan altijd terug op badstand springt na het dichtdraaien. Zo zal je nooit verrast worden als je je bad weer instapt en de kraan opendraait.

Badwanden

Als je gaat voor een combibad, zal je een badwand nodig hebben. Je kan kiezen om simpelweg een douchegordijn te bevestigen of je kan voor iets sterkers gaan. Een wand wordt dan tegen de badkamermuur gemonteerd, rustend op de rand van je bad. Net zoals douchewanden, worden badwanden vervaardigd uit veiligheidsglas. Zo kan je rustig een douche nemen zonder dat het water over je hele badkamer heen spat. Je hebt hier enkele opties. Een basis optie is een recht paneel. Ga je liever voor iets wat je kan dicht doen, dan kan je gaan voor een schuifdeur of inklapbare vouwdeuren.