Inrichting
Meubelen

Bed

Niet alleen is het bed één van de meest gebruikte meubels in huis, het heeft ook een directe invloed op je gezondheid. Je prestatie en energie hangen af van het aantal uren dat je hebt kunnen slapen. Vandaar dat er zoveel belang wordt gehecht aan de kwaliteit van een bed. Ben je van plan om een nieuw te kopen? Lees dan verder om te weten hoe je kan investeren in een goede nachtrust.

Hoogte van de bed

De slaapkamer kan groter aanvoelen door een laag bed te kiezen. Maar dit is niet zo praktisch als je het bekijkt vanuit ergonomisch standpunt. Belast jouw rug minder door voor een hoog bed te kiezen. Zo zal het in-en uitstappen ‘s morgens iets minder moeizaam verlopen. Idealiter zit de hoogte tussen de matras en de vloer rond de vijftig centimeter. 

bed

Ergonomie: de juiste bed en beddenbodem kiezen

Nu vraag je je vast af welke soorten matrassen er allemaal zijn. Geloof ons maar wanneer we zeggen dat er keuze genoeg is. Pocketveer, latex, foam, binnenverings- en traagschuim matrassen,… noem maar op. Alle matrassen hebben hun voor- en nadelen en daar wijden we verder ook over uit. 

Algemeen kunnen we wel wat tips geven bij het kiezen van een matras. Kwaliteit betekent niet alleen comfortabel, maar isoleert ook tot de juiste temperatuur en is ventileerbaar. Bovendien is een matras niet te zacht maar ook niet te hard. Wat zeker niet mag gebeuren, is dat de matras doorzakt. Hierdoor zal jouw wervelkolom niet evenwichtig ondersteund worden en zal je dit zeker voelen bij het wakker worden. Dat het merk van een matras de levensduur bepaalt, is een mythe. Ongeacht welk merk je kiest, de levensduur van een matras schommelt rond de tien jaar.

Wil je jouw matras een boost geven? Koop dan ook een kwalitatieve beddenbodem. Naast het feit dat de slijtage van de matras afhangt van de beddenbodem, zorgt deze ook liefst voor een derde van de totale schokabsorptie. Kies je voor een uitklapbare beddenbodem, dan heb je de luxe om te bepalen hoe hoog het hoofd- of voeteinde moet zijn.

Kiezen van een bedframe

Welke bedframe je kiest hangt af van jouw persoonlijke stijl. Maar realistisch zijn is hier van belang, aangezien showrooms en je eigen slaapkamer niet dezelfde grootte van ruimte delen. Het kiezen van bedden met aangebouwde nachtkasten zal een kleine slaapkamer al snel druk doen aanvoelen. Laat dit je echter niet weerhouden om je bed het pronkstuk van de ruimte te maken. Er is genoeg keuze uit verschillende bedframes, die wel in de smaak vallen én perfect in je slaapkamer passen.