Inrichting
Meubelen

Salontafels

Lang, kort, ovaal, of toch eerder vierkant? Waar je voor zal kiezen, hangt af van je woonkamer. Wat is je huidige stijl? Welke kleuren komen dominant voor in je living en welke tafel zou hier perfect bijpassen? Blijven we binnen hetzelfde kleurenpalet of  kiezen we voor complementaire kleuren? Wil je de kamer groter doen lijken of kleiner? Aan de hand van deze vragen, kan je beginnen met het zoeken naar dé salontafel. Interieurarchitecten geven als advies om de salontafel en eettafel aan elkaar af te stemmen qua stijl. Maar, voor de durvers, blijft een opvallende designtafel ook altijd een optie. 

zetel en salontafel

Tips voor het kiezen van een salontafel

Hou steeds rekening met de hoogte van de salontafel. De vuistregel is dat een salontafel liefst even hoog is als de zitting van jouw zetel. De hoogte ligt meestal tussen de 30 en 40 centimeter. Als je je hieraan houdt, maak je het jezelf gemakkelijk om materialen van de tafel te pakken of om comfortabel je voeten op tafel te leggen. 

Meten is weten! Eens je weet hoe groot je ruimte is, kies je voor slimme oplossingen. Is je woonkamer wat uitgerekt? Dan kies je het best voor een langwerpige salontafel. Het zal lijken alsof de tafel de lijnen van de kamer volgt, wat het visueel zeer aantrekkelijk maakt. Plaats de tafel daarom parallel tegen de zetel om het die extra touch te geven.

Laat jouw salon niet onnodig ‘druk’ lijken. Is een grote salontafel nu wel nodig? Hou rekening met het ruimtelijk effect dat een salontafel creëert ten opzicht van de rest van de kamer. Een kleine tafel geeft het gevoel van een ruimere omgeving. Een grote tafel zet functionaliteit op kop.

Verschillen zitten ook in het soort materiaal dat je gebruikt binnen een ruimte. Een glazen salontafel zal je vaker tegenkomen in kleine ruimtes omdat dat een ruimtelijk gevoel geeft. Wil je in een grote ruimte juist het tegenovergestelde bereiken, dan is een houten tafel eerder aangeraden. 

Heb je kinderen dan is hard en breekbaar materiaal zoals glas en hout (dat gemakkelijk voor splinters kan zorgen) best te vermijden. 

Visueel kan een salontafel zeer mooi zijn, maar het heeft ook zijn praktische voordelen. Overweeg zeker een tafel met schuiven waarin je jouw spullen kan opbergen. Je kunt nooit opbergruimte te veel hebben: magazines, kranten en afstandsbedieningen, ergens moet je ze wel kwijt. Opgeruimd staat nu eenmaal netjes!