Ramen & deuren
Ramen

Nooit nog strepen op je ramen

Ramen wassen, veel mensen stellen het graag zo lang mogelijk uit. Het is dan ook allesbehalve een leuk klusje: uren zwoegen en zweten om dan nog met strepen op je ruiten te eindigen. Met onze tips is dat voorgoed verleden tijd!

Stap 1: De voorbereiding
Goed begonnen is half gewonnen. Met het juiste materiaal is het karwei in no time voorbij. Dit heb je zeker nodig:

  • Zeem
  • Spons
  • Oude krant
  • Raamtrekker
  • Afwasmiddel
  • Microvezeldoek

Stap 2: Ramen wassen
Doe een flinke scheut afwasmiddel in een emmer met heet water. Giet er wat azijn of glansmiddel voor de afwasmachine bij om strepen te voorkomen. Een paar stukken ajuin in het water doen ook wonderen. Oh ja, het beste is om regenwater te gebruiken. In kraantjeswater zit kalk, waardoor er meer strepen op de ruit verschijnen.

Sop nu het raam stevig in met een spons, zo heb je het ergste vuil al mee. Vul de emmer daarna opnieuw (of neem een andere emmer) en maak de ruit weer nat.

Extra tip: heeft een vogel zijn darmen geleegd boven je ramen? Smeer dan tandpasta op de uitwerpselen, die komen er veel vlugger af. Werkt dat niet? Leg er dan een vochtig stuk keukenpapier op. Na 5 minuten veeg je de resten zo weg.

Stap 3: Neem de trekker erbij
Ga met de ramentrekker over de ruit, in een snelle zwier van boven naar beneden. Laat de banen overlappen, zo vermijd je strepen. Veeg de trekker tussen elke baan schoon met een vochtige zeem.

Stap 4: Toch strepen?
Hoezeer je ook je best doet, je ontdekt altijd wel nog ergens een streep. Of twee. Of drie. Ons wondermiddel: een oude krant. Prop een blad krantenpapier samen en ga ermee over de ruit. De strepen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Stap 5: Neem de kozijnen mee
Ga nog eens met een vochtige microvezeldoek langs de raamkozijnen. Et voilà, perfect gekuiste ramen!