Afwerking
Trap

Materialen

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar een trap staat er meestal voor de hele levensduur van de woning. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste keuze maakt wat betreft het materiaal waaruit je die opbouwt. Er zijn heel wat materialen die je kan gaan gebruiken en bovendien kunnen die materialen ook nog eens gecombineerd worden. Om je op weg te helpen gaan we op een aantal van die materialen dieper in.

Hout

Doorheen de geschiedenis is er maar één afgetekende leider in de strijd om populairste materiaal voor trappen: hout. Ook nu nog worden ruim 70% van alle nieuwe trappen gezet in hout. De hoofdreden daarvan is het gemak waarmee hout kan worden bewerkt. Zo zijn er veel uitvoeringen mogelijk, met verschillende mogelijkheden om verder te decoreren en af te werken. Het maakt ze bovendien makkelijk te plaatsen. Hout geeft je interieur ook een natuurlijk, warm en authentiek gevoel mee.

Hout is bovendien ook duurzaam wat uiteraard belangrijk voor een plaats die continu wordt belopen en dus in principe erg vatbaar is voor slijtage. Hoewel hout hard en duurzaam is, zal het wel duidelijk zijn wanneer bepaalde plaatsen meer belopen worden dan andere. Een houten trap zal heel erg lang meegaan qua geheel, maar het uiterlijk zal wel veranderen. Dit kan wel worden tegengegaan door het gebruik van oliën en vernis en producten die de tekenen van slijtage uitstellen. Die zorgen er ook voor dat er minder onderhoud nodig zal zijn, wat bij hout normaliter erg vaak moet gebeuren.

Hout is wel relatief goedkoop vergeleken met andere trapmaterialen.

houten trap

Metaal

Metaal is begonnen aan een nieuwe opmars. Vooral in moderne gebouwen en gebouwen met een ietwat industriële uitstraling komt men al eens gauw een metalen trap tegen. Ze hebben het voordeel dat ze erg duurzaam en slijtvast zijn. Daarnaast zijn ze eenvoudig in onderhoud en plaatsing en zijn ze erg sterk. Tenslotte zijn metalen trappen te combineren met de meeste andere materialen. En maar goed ook, want van nature uit zijn ze heel luid doordat ze geluid geleiden door trillingen. Door het metaal te koppelen aan hout, glas of beton kan men het geluid beter isoleren.

We zien steeds dezelfde metalen op de voorgrond treden:

  • Stalen trappen zijn extra sterk. Hierdoor kan je dunner framewerk gebruiken en zal de trap minder ruimte innemen. Anderzijds roest staal wel wat het minder geschikt maakt voor buitentrappen.
  • Inox is wel roestvrij en uiterst geschikt voor buitentrappen. Daarboven is het erg licht en makkelijk te installeren. Het is wel heel wat duurder.
  • Aluminium is dan weer uiterst onderhoudsvriendelijk en goedkoper. Daarnaast zijn ze water en krasbestendig. Het ziet er wel minder goed uit: het is minder glad en naden en putten worden snel zichtbaar.

trap

Glas

Glas heeft vooral een hoge esthetische waarde als trapmateriaal. Het laat je interieur er ruimer uitzien en creëert als het ware meer licht. Zowat elk element van de trap kan worden opgebouwd uit glas, wat een uniek effect kan veroorzaken. Dit in samenwerking met andere materialen en toepassingen zoals verlichting of gekleurd glas kan je trap het pronkstuk van je decor maken.

Glas lijkt misschien onveilig en fragiel maar door meerlagig veiligheidsglas te installeren, kan dit zelfs een van de meeste veilige opties zijn.

Glazen trappen zijn wel moeilijk te installeren en vereisen heel wat nauwkeurigheid bij het plaatsen. Ook grote overspanningen zijn onmogelijk door de breekbaarheid van het glas. Bovendien zijn ze heel onderhoudsintensief omdat vlekken snel zichtbaar zijn. Dit alles in combinatie met het materiaal zelf maakt het een dure optie.

glazen trap

Beton

Beton is ook veelgebruikt en dat is een logisch gevolg van de vele voordelen. Beton is sterk, goedkoop, eigentijds en heel sterk. Daarnaast wordt het vaak gecombineerd met andere materialen zoals bijvoorbeeld glas en staal voor een nog modernere look.

Het grootste probleem bij betonnen trappen is de plaatsing. Die moet namelijk heel erg nauwkeurig gebeuren. Er moet daarbij meestal gebruik gemaakt worden van een kraan, rekening gehouden worden met de droogtijd van het het beton en de precieze afwerking van de trap zelf. Dit alles maakt het erg arbeidsintensief. Door de lange droogtijd kan het het volledige bouwproces enige vertraging opleveren.

leeg kantoor met trap

Natuursteen

Het meest duurzame alternatief qua materiaal is sowieso natuursteen. Dat heeft overigens heel wat soorten, met in België blauwe hardsteen als één van de populairdere soorten. Ze kunnen overal worden gebruikt maar zijn wel heel zwaar, waardoor er een sterke basis moet worden gebouwd. Dit samen met de relatief hoge kost van de stenen zelf maakt natuursteen de duurste optie onder de materialen.

Natuursteen kan ook buiten worden gebruikt maar bepaalde soorten zijn hiervoor minder geschikt doordat ze water opnemen en erg glad kunnen worden. En laten we eerlijk zijn, niemand glijdt graag van een trap.

trap