Afwerking
Trap

Aandachtspunten (leuning)

Ook al zorgt een trapleuning er nu net voor dat je niet zo mogen struikelen, heeft ze zelf toch nog een aantal struikelblokken. 

Om voldoende steun te hebben moet men de leuning natuurlijk stevig kunnen vastnemen. Een goede grip hangt af van de breedte of diameter van de leuning en de afstand tot de muur. Op elk moment op de trap moet er punt zijn waar je je kan aan vastgrijpen in geval van struikelen of onevenwicht. De ideale diameter voor de gemiddelde mens bedraagt 30 tot 45 mm. De afstand tussen de muur en leuning is best ca. 10 centimeter, hoewel men in praktijk eerder zal opteren voor 5 centimeter, om zo weinig mogelijk plaats te verliezen. Qua hoogte blijft men best van rond één meter.

Het lijkt voor de hand liggend maar het kan geen kwaad het toch nog eens te benadrukken: een trapleuning staat best aan de open kant van de trap. Het gaat immers niet enkel om een mogelijkheid om jezelf tegen te houden wanneer je even struikelt. Wanneer je door evenwichtsproblemen of bij het dragen van bepaalde lasten naar de zijkant valt, kan een borstwering of leuning op de juiste plaats een levensgroot verschil betekenen. Met de nadruk op leven.