Afwerking
Trap

Plaatsing en onderhoud

Als je een traplift laat plaatsen, moet dit steeds gebeuren door een installateur die erkend is door de fabrikant van de traplift. Je denkt misschien een hoop geld uit te sparen als je de installatie in eigen handen neemt maar niets in minder waar: zoveel geld zal je niet sparen en je hebt bovendien geen recht op garantie.

Een traplift kan op twee manieren worden geïnstalleerd. Ofwel zal de rail op de trap worden gemonteerd ofwel wordt deze aan de muur verankerd. Afhankelijk van je trap, de gekozen traplift en de situatie zal de fabrikant je kunnen assisteren bij het maken van de juiste keuze. In enkele gevallen moet je rekening houden met het feit dat de trapleuning eventueel moet worden verwijderd en aan de andere kant zal worden geplaatst.

Natuurlijk wil je dat je traplift een lange tijd meegaat. Regelmatig onderhoud is dan ook noodzakelijk. Het komt vaak voor dat je traplift de eerste 2 à 3 jaar geen onderhoud nodig heeft maar daarna moet je wel rekenen op een jaarlijkse controle. Bij deze controle wordt onder andere de stabiliteit en oneffenheid van de rail alsook de status van de elektromotor bekeken. Versleten onderdelen worden vervangen en het systeem wordt op zijn geheel grondig gereinigd. Dit onderhoud is van cruciaal belang, je gebruikt je traplift namelijk om een persoon te helpen. Oude onderdelen of mankementen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden!