Afwerking
Vloeren

Vloeren

Er zijn maar weinig onderdelen van het huis die zoveel te verduren hebben als je vloer. De dagelijkse belasting op de tegels, planken, etc. valt niet te onderschatten. In een gemiddeld gezin wordt er op de vloeren elke dag kilometers gewandeld. De slijtage die dat met zich meebrengt is dan ook niet gering. Bovendien worden ze vrijgesteld aan een hele reeks schadelijke factoren, zoals vlekken en vocht. Neem daar nog het gewicht bij van meubels en andere binnenhuisinrichting en je snapt het belang van een stevige en duurzame vloer.

Eenmaal de vloerplaat en -isolatie hun plaats hebben gekregen is er nog wat afwerking nodig vooraleer men kan spreken over een volwaardige, stevige vloer. Bovenop deze lagen komt immers de dekvloer, in de volksmond beter bekend als ‘chape’. Die zal dienen als de basis, de ondergrond, voor de uiteindelijke vloerbekleding. De belangrijkste functies ervan zijn de stabiliteit garanderen, de grond egaal maken en zorgen voor het verdelen van het gewicht op de onderliggende isolatielaag. 

De uiteindelijke afwerking in de vorm van vloerbedekking kan alle kanten uitgaan. We zouden je kunnen vertellen welke de beste keuzes zijn, maar de mogelijkheden zijn zo talrijk en verspreid dat dat een onbegonnen werk is. De klassieke vloerbedekking doet het natuurlijk nog steeds goed. Parket, keramische tegels en natuursteen doen het nog steeds heel goed. Maar ook hun moderne tegenhangers in de vorm van laminaat, gietvloeren en polybeton nemen steeds meer een vaste stek in. Voor wie echt wil gaan voor een unieke sfeer kan daarnaast ook een heel andere weg inslaan met onder andere kurkvloeren, steentapijten, vinyl en zo veel meer. 

Hoe dan ook zal je vloer moeten beantwoorden aan een aantal voorwaarden: stabiliteit, duurzaamheid, kamerindeling, onderhoudsgemak en uitstraling zijn er daar maar enkele van. En dat alles met oog voor je budget.