Afwerking
Vloeren

Vinyl

Nadelen

Wanneer een vinylvloer toch beschadigd raakt dan is die nagenoeg onmogelijk nog te repareren. Gezien de lage prijs van het materiaal is het sowieso makkelijk om de vloer gewoon te vervangen.

Het is opletten geblazen bij het aanschaffen van vinyl. Er zijn immers erg grote verschillen in kwaliteit tussen verschillende soorten. Je doet er dus goed aan om veel te vergelijken en op zoek te gaan naar referenties.

Vinyl is minder sterk dan de meeste andere vloeren. De verklaring voor de lagere prijs moet nu eenmaal ergens zitten.

Onderhoud

Vinyl is makkelijk te onderhouden maar dit moet wel met regelmaat gebeuren. Louter door te stofzuigen en af en toe eens te dweilen met een natte doek zal het meeste vuil reeds verdwenen zijn. Bovendien is vinyl stofwerend.

Behandeling met detergent, zeep en andere schoonmaakmiddelen die gladheid kunnen veroorzaken wordt ten stelligste afgeraden. Om dit te vermijden kan je het materiaal behandelen met een speciaal remmend product.

Prijs

Als we zeggen dat vinyl goedkoop is, dan menen we dat ook: voor 10 à 25 euro per vierkante meter kan je aanschaffen.

vloer leggen

Vinyl is een kunststof die is opgebouwd uit meerdere lagen en voornamelijk bestaat uit pvc. Eerst is er een dragende bodemlaag, waarop een beschermingslaag komt uit glasvezel. De bovenste laag is decoratief en kan in verschillende kleuren en met tal van patronen voorkomen.

Als vloerbedekking is vinyl vooral populair omwille van de kostprijs. Het is namelijk goedkoop in aankoop en kan door de veelheid aan patronen en tekeningen eruit zien als eender welk ander materiaal. Zo kan je het uiterlijk krijgen van een marmeren, kurken of granieten vloer, zonder de prijs ervoor te moeten betalen.

Voordelen

Vinyl is heel goedkoop. Zo goedkoop dat andere materialen niet echt in de buurt komen van de kostprijs. Door de grote variatie kan je eender welke look krijgen voor een erg lage prijs. Zo ook soorten die lijken op zowat elke andere vloer in het gamma.

Vinyl is bovendien ook erg duurzaam. Het is bestand tegen slijtage, krassen en putten. Het veert namelijk beperkt mee met zwaardere krachten die op het oppervlak duwen. Dit geeft het een lange levensduur.

Vinyl is niet statisch en stofwerend waardoor het relatief weinig vuil aantrekt. Dit maakt het makkelijk te onderhouden. Ook het plaatsgemak van vinyl is een groot voordeel. Een doe-het-zelver zou geen problemen mogen hebben met het leggen van een vinylvloer.

Door het veerkrachtige karakter van vinyl voelt het warm en comfortabel aan wanneer je erop loopt. Het zorgt er tevens voor dat geluid gedempt wordt.