Ruwbouw
Gevelbekleding

Natuursteen

Voor de liefhebber van een meer luxueuze uitstraling, is natuursteen het uitgelezen materiaal. Natuursteen kan voorkomen in verschillende vormen en valt ook te combineren met andere types van gevelbekleding. Doordat het overal ter wereld te vinden is, zijn er veel soorten, kleuren en texturen. Bovendien worden ze ook nog eens op verschillende manieren afgewerkt, wat ook een invloed heeft op hun uitzicht. Naast de rijke, klassevolle sfeer die het creëert, is het ook erg functioneel. Zo is het onderhoudsvriendelijk en heeft het een lange levensduur. Zo kan je ten volle blijven genieten van je natuurlijke gevel.

Opbouw

Natuurstenen gevelbekleding wordt doorgaan op drie manieren bevestigd.

Grote platen worden mechanisch aan de muur bevestigd met pennen en ankers in een achterliggend raamwerk. Achter die platen zal de ventilatie voorzien worden met een luchtspouw. Bij kleinere stukken natuursteen zoals bij strips zal het materiaal worden verlijmd. Uit veiligheidsoverwegingen zal dit nooit gebeuren boven een hoogte van acht meter. Metselstenen zal men uiteraard ook gewoon metselen.

Het grootste werk is het afwerken van de natuursteen. Dit zorgt voor een nog eigenzinniger effect. Bewerken kan onder andere door te schuren, zandstralen, borstelen, groeven of polijsten.

stenen, muur

Onderhoud

De aanwezigheid van zand kan voor krassen zorgen. Het is aangeraden om regelmatig te stofzuigen, schoenen buitenshuis te dragen en een deurmat te voorzien.

Ook is het belangrijk om je vloer te onderhouden met de juiste producten. Hiervoor kun je het best raad vragen aan de handelaar van de vloer. Het is tevens aangeraden om niet te veel water te gebruiken bij het dweilen van de vloer en zeker geen water te laten staan.

Soorten

Natuursteen heb je in vele uitvoeringen. Zo worden ze ook gecombineerd met andere soorten van bekleding en met andere methodes. Zo zal je gevelplaten en steenstrips kunnen laten maken uit het sterke materiaal. Door de dynamische vorm van natuursteen en de opkomst van bakstenen wordt metselen met natuursteen bijna niet meer gedaan, maar het blijft in de praktijk mogelijk. Een muur van massieve natuursteen betekent immers een niet na te bootsen uitzicht voor jouw woning. Ook leien en gevelplinten kunnen er uit vervaardigd worden. Zij zorgen naast een bijkomende bescherming ook voor een afgewerkt geheel.

Soorten van natuursteen zijn onder meer graniet, kalksteen, kwarts, blauwsteen, marmer, leisteen en basalt.

Voordelen

Zoals we al vaak hebben benadrukt, is het grootste voordeel van natuursteen de natuurlijke, dynamische en elegante uitstraling. Het geeft een gevoel van luxe en klasse mee, zonder saai over te komen. Door de ongelijke texturen die recht uit de natuur komen en de vele afwerkingsmogelijkheden zal geen enkele gevel er hetzelfde uitzien.

Is erg geschikt tegen hoge temperaturen. Het slaat warmte op waardoor het maar traag opwarmt en de binnenruimtes langer koel blijven. Daarnaast is het ook erg brandveilig.

Ten slotte is natuursteen makkelijk te onderhouden met behulp van water. Dit zorgt er mede voor dat de levensduur van het materiaal makkelijk de 100 jaar kan overschrijden.

Nadelen

Een luxueuze uitstraling en een lange levensloop duwen de kostprijs van natuursteen wel naar boven. In praktijk zal het dus ook een van de duurste gevelbekledingen zijn die er op de markt te vinden is.

Prijs

Afhankelijk van de afwerking, de steensoort en de uitvoering zal je voor gevelbekleding uit natuursteen tussen de 150 en 250 euro per vierkante meter betalen. Dit ligt ver boven het gemiddelde.