Afwerking
Pleisterwerk

Pleisterwerk

Je muren voorzien van pleisterwerk is een onoverkomelijke stap in elk bouwproces. Door middel van pleisterwerk maak je het jezelf een stuk makkelijker en zorg je er tussentijds ook nog eens voor dat je woning meer waard wordt. Pleisteren is eigenlijk het egaliseren of afwerken van je muur en plafond met daarvoor geschikt materiaal zoals gips of beton. 

Goed geplaatst stucwerk voorziet je huis van tal van voordelen. Zo worden allerhande beschadigingen opgevuld zodat je muren dat gladde, egale gevoel en uitzicht hebben. Dit maakt het de perfecte basis voor die laatste “finishing touch” zoals behangpapier of een verflaagje. Ook voor je wooncomfort kan pleisterwerk een meerwaarde bieden. Goed gestucte muren werken namelijk brandvertragend, vochtregulerend en isolerend. Als gevolg daarvan voelt het leefklimaat in je woning opnieuw wat aangenamer aan en bespaar je bovendien op toekomstige kosten.

In de eerste plaats onderscheiden we buiten- en binnenpleisterwerk waarbij het het verschil wel duidelijk is. Buitenpleisterwerk vindt vaak vroeger in het bouwproces plaats en heeft vooral functionele doelen zoals isolatie en bescherming tegen weersinvloeden. Binnenstucwerk heeft een meer esthetische functie daar het dient als ondergrond voor de afwerking van wanden en plafonds of als zelfstandige afwerking. Verder wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen nat en droog pleisterwerk, ook wel bekend als gyproc. Beiden hebben hun eigen voordelen, nadelen en materialen.

Hoewel pleisterwerk in se zelf kan worden geplaatst door de doorgewinterde doe-het-zelver wordt er aangeraden om beroep te doen op een professional: de stukadoor. Hij is de specialist op vlak van stucwerk en alles wat ermee heeft te maken. Aangezien bepleisteren een geduldig, technisch en nauwkeurig werkje is, is zijn expertise zeker mooi meegenomen.