Afwerking
Pleisterwerk

Soorten nat pleisterwerk

Nat pleisterwerk kent verschillende soorten en manieren. In de eerste plaats kan de natte pleister gebruikt worden als basis voor de afwerking. Hier zien we behangklaar en sausklaar pleisteren. Wanneer het stucwerk op zichzelf de laatste afwerking is, zijn de opties uitgebreider. Je kan dan opteren voor onder andere spuitpleister, sierpleister, schuurwerk, raapwerk en betonstuc. We gaan even dieper in op een aantal mogelijkheden.

Behangklaar en sausklaar pleisteren

Verven en behangen zijn nog steeds de meest gebruikte vormen van afwerking binnenin een huis. Vooraleer het zover kan komen zal je echter je muren moet egaliseren, en daar komt dus pleisteren aan te pas. Om toch te zorgen dat er achteraf nog steeds kan geschilderd of behangen worden, moet je die muren eerst behangklaar of sausklaar maken. Dit zijn normaliter de enige manieren van pleisteren waarboven er nog een afwerkingslaag komt. 

Bij verfklaar of sausklaar bepleisteren – saus is trouwens een synoniem voor verf – maakt men de muur zo vlak mogelijk, zonder enige oneffenheden. Dit zorgt ervoor dat de verflaag mooi egaal kan worden aangebracht zonder ruwe stukken. Bij behangklaar pleisteren gaat men gelijkaardig maar vaak minder gedetailleerd te werk, aangezien eventuele ongelijkheden bedekt wordt door het muurbehang. Bovendien zorgen die ervoor dat de lijm beter hecht aan de muur en dus ook het behangpapier minder snel loskomt.

Voor behangklaar pleisteren betaal je gemiddeld tussen 10 en 20 euro per vierkante meter. Voor het intensievere sausklaar pleisteren kan dit oplopen tot zo’n 25 euro.

Spuitpleister

Wie op een eenvoudige, snelle en goedkope manier te werk wil gaan, kiest meestal voor spuitpleister. Met een spuitmachine wordt een laag pleister aangebracht op de muur of het plafond. Op die manier kunnen grote oppervlakken op korte tijd bepleisterd worden. Doordat de stukadoor sneller en efficiënter de stuc kan aanbrengen door met een machine te werken, kan men de werkuren beperken en de prijs drukken tot max. €15/m². 

Spuitpleister wordt traditioneel aangebracht in lagen. Een eerste laag is de zogenaamde meslaag, waarbij de muur volledig vlak wordt gemaakt en alle oneffenheden worden weggewerkt. Na die grondlaag volgt een afwerkingslaag, bestaande uit een korrelige pleister. Die korrels ontstaan door de aard van de pasta die in de machine wordt gedaan. Hoe dikker die pasta is, hoe groter de korrels, variërend van heel erg fijn tot grof. De korrelige structuur geeft een extra, stijlvol effect dat heel populair is. Bovendien kan men in de pasta reeds de kleur vermengen die men uiteindelijk wenst te bekomen. Zo gaat alles nog eens zo snel, en kies je zelf uit het hele kleurenspectrum.

Sierpleister 

Voor wie kwaliteit verkiest boven gemak, doet er goed aan om sierpleister te overwegen. Het is een erg stevige pleistervorm met een degelijke duurzaamheid die lang bestand is tegen slijtage. Ook qua decoratieve mogelijkheden heeft sierpleister een stapje voor op de concullega’s onder het pleisterwerk. Het is zowat in alle mogelijke kleuren te verkrijgen en kan, afhankelijk van de soort, op heel wat stijlvolle manieren worden gevormd. Door de hoge kwaliteit komt de uiteindelijke prijs ook iets hoger uit dan bij andere pleistersoorten. De prijzen gaan van 20 euro tot wel 80 euro per vierkante meter.

Sierpleister kan bovendien zowel binnen als buiten worden gebruikt en heeft drie veelgebruikte vormen, die vooral verschillen op vlak van hun structuur. 

  • Spachtelputz. Dit een mengsel van gebroken marmerkorrels en kunststoflijm. Dit is meestal een heel ruw en korrelig materiaal. Je kan de korrelgrootte wel zelf bepalen, wat het grote voordeel ervan is. 
  • Rustiekputz. Minder korrelig dan spachtelputz, geeft deze sierpleister een wat rustigere uitstraling. Door het gladdere oppervlak is het redelijk makkelijk schoon te maken en te overschilderen. Dit is hetzelfde materiaal dat men buiten gebruikt onder de naam crepi.
  • Granol was vooral vroeger heel populair maar maakt een comeback. Het geeft een immers uniek effect en is perfect voor het creëren van muurpatronen. Waaiers, groeven, lijnen, boomschorsmotieven, spiralen, etc. kunnen met de losse pols worden aangebracht door een vakman. Verder heeft granol een egalere structuur dan spachel- en rustiekputz waardoor het makkelijker te onderhouden is, en eenvoudig te overschilderen valt wanneer de originele kleur toch niet zou bevallen.

Schuurwerk

Ook schuurwerk springt eruit omwille van de decoratieve waarde die het heeft. Het is meer bedoeld om een duidelijke textuur aan te brengen dan een onderlaag of achtergrond te vormen voor andere afwerking of decoratie. Het zal vooral een belletje doen rinkelen omwille van cirkelachtige structuur die het wordt meegegeven. Aan de hand van korte omwentelingen verschijnen er een soort van schubben, een effect dat regelmatig wordt toegepast op plafonds. Toch wordt schuurwerk ook op andere manieren gebruikt, afhankelijk van je voorkeur, en kan het overal worden gebruikt.

Een belangrijk kenmerk van dit stuc is dat haar gipsachtig karakter ervoor zorgt dat het een vochtregulerende werking heeft . Daarom wordt het ook regelmatig gebruikt voor onder andere badkamers, keukens en doucheruimtes. Het heeft een kleinkorrelige structuur door de toevoeging van fijn zand in de pleister. Dat zorgt voor een warme uitstraling, die perfect samengaat met dergelijke vochtige kamers. Dit betekent ook dat het materiaal zowel buiten als binnen kan worden gebruikt.

Schuurwerk vind je doorgaans voor een prijs van 15 tot 30 euro per vierkante meter.

Raapwerk

Net als schuurwerk werkt raapwerk vochtregulerend en is het vooral terug te vinden in badkamers en keukens. Het verschil ligt hem vooral in de dikte van het pleisterwerk. Waar het meeste stucwerk beperkt blijft tot een maximale dikte van zo’n 6 mm gaat raapwerk tot wel 5 cm. Dit maakt het uiterst geschikt voor grote oneffenheden in muren, maar ook voor het rechten van scheve kanten. 

Diezelfde sterkte wordt ook gebruikt om rondingen te bepleisteren. Raapwerk zal je dan ook dikwijls tegenkomen op trappen, in gangen en rondom haarden.

Raapwerk ligt in dezelfde prijsklasse als schuurwerk met een actieradius van €15-€30 per vierkante meter.

Betonstuc

Betonstuc is waarschijnlijk de meest recente vorm op vlak van stucwerk en wint ook aan populariteit. Waar cementeren vooral op buitenmuren wordt toegepast, is betonstuc de tegenhanger voor het interieur. Betonstuc bestaat uit een mengsel van cement met andere grondstoffen als hars en fijn beton. Het geeft een heel industriële en strakke look aan je interieur. Het strakke karakter wordt extra in de verf gezet doordat het pleisterwerk met betonlook volledig naadloos is.

Betonstuc is vooral heel erg sterk. Het is de meest duurzame vorm van stucwerk en erg slijtvast. De harding ervan gebeurt heel traag maar zorgt wel voor extra stevigheid en bescherming tegen tal van omgevingsrisico’s. Zo is het onder meer brandwerend en waterbestendig, zodat het dienst kan doen in eender welke kamer, met een nadruk op vochtige ruimtes. 

Vaak wordt er nog een extra coating aangebracht om bescherming tegen vuil, krassen, temperaturen en vocht te verzekeren. Soms wordt het op die manier zelfs gebruikt als “snijplank” en keukenblad. Dit gecombineerd met de naadloosheid maakt het ook nog een makkelijk te onderhouden.

Betonstuc kan wel een aardig prijskaartje hebben dat varieert van 30 tot 100 euro per vierkante meter.