Afwerking
Pleisterwerk

Toepassingen

In de eerste plaats worden gipsplaten gebruikt om op een snelle manier een ruimte op te delen in twee verschillende delen. Om dit te bekomen zal er een metalen of houten skelet worden gemaakt dat wordt bevestigd aan de vloer, muren en plafond. Hieraan worden de gipsplaten dan gemonteerd. Bovendien kan de muur nagenoeg even snel weer worden verwijderd als dat ie geplaatst werd. 

Maakt men gebruik van een voorzetwand, dan plaatst men het frame rechtstreeks tegen de muur. Dit wordt vaak toegepast bij renovatiewerken om op een snelle en efficiënte manier oneffenheden, leidingen en kabels weg te werken. 

Verder kan men de platen ook gebruiken om het plafond mee af te werken of te verlagen. Zo kan je opteren om het plafond rechtstreeks aan het bestaande plafond te bevestigen. Aan plafondhangers wordt dan een meestal metalen raster vastgezet waarin de gipsplaten komen te liggen. Dit zogenaamde afgehangen plafond vereist wel wat meer know-how en wordt best overgelaten aan een stukadoor. Vaak wordt het gebruikt om grote oppervlakken te overbruggen. 

Een andere mogelijkheid is om het “valse plafond” te bevestigen tegen de bovenkant van de wanden, alweer door middel van een raster waarin de gipsplaten passen. Dit noemt men een vrijdragend plafond en wordt meestal gebruikt voor kleine ruimtes of bij het verlagen van plafonds. 

Gipsplaten zijn er in een veelheid aan afwerkingen. Zo kunnen ze voorzien zijn van brandwerende en vochtwerende kwaliteiten, en kunnen ze een thermische en akoestische isolerende werking hebben. Ze kunnen dus afhankelijk van het precieze materiaal in elke ruimte van het huis worden geplaatst.