Ruwbouw
Gevelbekleding

Hout (ruwbouw)

Verkies je een natuurlijke look voor je woning, dan kan je kiezen voor een houten afwerking. Hout geeft je huis een warme, rustieke en authentieke sfeer mee. Er zijn heel wat houtsoorten waarmee je je gevel kan aankleden, maar men moet wel goed nagaan wat de precieze eigenschappen zijn van elke soort. Die hebben namelijk een invloed op het onderhoud en de manier van aanbrengen. 

Opbouw

Bij houten gevelbekleding worden verticale latten tegen de isolatieplaten geplaatst. Dankzij een luchtspouw tussen de gevelisolatie en de houten afwerking voorkom je vochtproblemen. Dit omdat er een betere ventilatie is waardoor het hout sneller kan drogen na regenbuien.

gebouw, lucht

Soorten

Als je kiest voor houten gevelbekleding, ga je best voor een harde houtsoort die bestand is tegen de weersomstandigheden. Houtsoorten worden onderverdeeld naargelang hun duurzaamheid. Deze klassen gaan van I tot V, waarbij I de hardste soorten zijn. De drie meest gebruikte houtsoorten zijn hardhout, thermowood en multiplex.

Hardhout

Hardhout heeft het grote voordeel dat het erg duurzaam is. Na verloop van tijd zal het wel vergrijzen onder invloed van de ouderdom en de weersomstandigheden. De uitstraling van je woning zal daarmee wel veranderen, de kwaliteit van het hout wordt echter niet aangetast. Hardhout is er in veel soorten, maar die zijn niet altijd makkelijk te verkrijgen waardoor de prijs hoog kan oplopen. Hardhout is ook niet de meest ecologische vorm.

Thermowood

In tegenstelling tot hardhout is thermowood wel ecologisch en milieuvriendelijk. Bovendien heeft het hetzelfde uiterlijk met dat verschil dat je het minder vatbaar is voor vergrijzing. Het is heeft zo alle kwaliteiten van hardhout zonder de nadelen en is bovendien ook onderhoudsvriendelijk. Het wordt geproduceerd onder zware verhitting waardoor er niet veel vocht in achterblijft, en het minder vatbaar wordt voor schimmels.

Multiplex

Multiplex is een stevigere gevelbekleding dan de andere houten soorten. Het zal wel moeten bewerkt worden met een speciale beschermlaag tegen eventuele vochtproblemen. Dit maakt het iets minder duurzaam dan bijvoorbeeld thermowood en hardhout. Het zorgt er ook voor dat het intensiever onderhoud nodig heeft. Multiplex is wel goedkoper dan zijn tegenhangers.

huis

Voordelen

Hout heeft een warme, authentieke en natuurlijke uitstraling die past bij iedere stijl. Er zijn genoeg soorten om aan te passen aan elke omgeving en om jouw persoonlijkheid te kunnen accentueren.

Gevelbekleding van deze aard is betrekkelijk makkelijk te plaatsen waardoor je de doorwinterde doe-het-zelver zelf de handen uit de mouwen kan steken. Ook het bewerken, vervangen en herstellen ervan is eenvoudig aan te pakken.

Duurzaam. De meesten soorten houtgevels zijn erg duurzaam in hun aard. Dit kan nog verbeteren door regelmatig onderhoud en het bewerken ervan met bijvoorbeeld gespecialiseerde coatings.

Nadelen

Hout is over het algemeen onderhoudsintensief. Dit hangt natuurlijk af van soort tot soort. Het is daarom erg belangrijk om te weten met welke houtsoort je te maken hebt, zodat je je onderhoud er zo goed mogelijk kan op afstemmen.

De prijs van hout licht gemiddeld hoger dan de vele andere soorten gevelbekleding.

Prijs

Hout als gevelbekleding kent een betrekkelijk hoge prijs die loopt van 100 tot 150 euro per vierkante meter.