Ramen & deuren
Daglichtsystemen

Daglichtsystemen

De invloed van natuurlijk daglicht op de gezondheid van de mens is tegenwoordig overal wel gekend. Tal van medische en andere wetenschappelijke studies hebben intussen bevestigd wat we eigenlijk allemaal ergens wel al aanvoelden: daglicht maakt gelukkig. En daglichtsystemen doen niets liever dan daarbij te helpen.

Het belang van daglicht in je huis mag dus niet onderschat worden. Toch is het niet altijd evident om meer natuurlijk licht in je huis te krijgen. Bouwvoorschriften kunnen bepaalde veranderingen aan je wonen in de weg staan, zoals het vergroten van je ramen. De oriëntatie van je huis kan zo liggen dat je woonkamer niet het licht binnenkrijgt dat je zou willen. En wat met die kamers die té moeilijk te bereiken zijn zodat zonlicht geen weg vindt.

Om die problemen op te lossen heeft de bouwsector enkele heel efficiënte oplossingen gevonden in de vorm van daglichtsystemen. Zo kan je je dak voorzien van een lichtkoepel. Zo zal er zonlicht via het dak naar binnen komen en verspreid worden door de vorm van de koepel. Lichttunnels kunnen het zonlicht op hun beurt verplaatsen naar donkere, moeilijk bereikbare kamers. Via een buizensysteem en spiegels helpen zij het zonlicht om zich door middel van reflectie een weg te banen doorheen de woning.

Daglichtsystemen zijn er in verschillende uitvoeringen, en verschillende materialen. Lichtkoepels die naast daglicht je woning ook van frisse lucht kunnen voorzien? Geen probleem. Wil je in de zomer niet te warm hebben onder de koepels? Kies dan voor extra thermische isolatie, of toch voor die lichttunnel. Met het juiste daglichtsysteem heb je geen last meer van winterblues.