Ruwbouw
Gevelbekleding

Metaal

Als je voor een moderne look wil gaan, kan je kiezen voor metaal. De toepassingen van metaal zijn nagenoeg legio omdat het materiaal erg functioneel is en makkelijk kan worden aangepast.

Opbouw

Er kunnen panelen, cassettes of sidings worden geplaatst. Die worden bevestigd om een houten of metalen structuur met behulp van haken. Aangezien metaal geen vocht doorlaat is het belangrijk ventilatie te voorzien voor de spouw. Deze soort gevelbekleding is namelijk uiterst vatbaar voor condensatie doordat warme lucht terechtkomt op het vaak koudere metalen oppervlak.

Soorten

Metalen gevelbekleding is te verkrijgen in verschillende soorten, o.a. aluminium, inox, koper en zink, met elk hun eigen kwaliteiten en gebreken.

Aluminium

Vaak maakt men de keuze voor aluminium omwille van zijn lichte, maar tegelijk sterke aard.  Dit zorgt ervoor dat het makkelijk te bevestigen is en veel afwerkingsmogelijkheden heeft, zonder te moeten inboeten aan bescherming. Daarnaast is het makkelijk te onderhouden. Wel is het vatbaar voor blutsen.

Inox

Inox is roestvrij staal met veel afwerkingsmogelijkheden. Door bepaalde technieken kan het bovendien in verschillende kleuren worden geproduceerd. Door het roestvrij karakter van de inox, gecombineerd met de manier waarop het gemaakt wordt, is het materiaal duurzaam en vrij stevig. Inox heeft zijn populariteit vooral te danken aan het feit dat het goedkoop is.

Koper

Koper is al gevelbekleding uniek. Het heeft een typisch roodbruine tot oranje uitstraling die over de jaren heen verkleurd. In dat opzicht zijn de mogelijkheden van koper wel beperkt. Koper is wel erg sterk en duurzaam. Qua metalen afwerken gaat het veruit het langste mee. Koper heeft een warme en luxueuze uitstraling, wat zich ook wel vertaalt in de prijs. Wanneer het in contact komt met neerslag kan koper wel schadelijk zijn voor het milieu.

Zink

Zink is naast dakbekleding ook geschikt voor gevels. Het materiaal is vochtwerend, makkelijk te bewerken en vrij van corrosie. Daarnaast is het betrekkelijk goedkoop. Ook zink kan wel schadelijke stoffen afgeven wanneer het in contact komt met neerslag.

zwart gebouw

Voordelen

Metaal heeft in het algemeen een lange levensduur, afhankelijk van soort tot soort. Ook zonder veel onderhoud kan je lang genieten van de kwaliteiten ervan. Daarboven is het sterk en kan is het opgewassen tegen de meeste weersomstandigheden.

Naast de vele soorten die men kan gebruiken om gevels mee aan te kleden zijn er ook meer dan genoeg afwerkingsmogelijkheden. Metaal is meestal heel flexibel of kan op zo’n manier worden geproduceerd dat het zich aan alle situaties en vormen kan aanpassen.

Doordat het licht is, vaak geprefabriceerd is en buigzaam is kan het ook gemakkelijk en snel worden geplaatst.

Nadelen

De meeste metalen zijn vatbaar voor corrosie. Dit is de aantasting van het materiaal door oxidatie, met scheuren en zwakke plekken tot gevolg. Om dit te voorkomen kan een beschermende coating worden aangebracht of kan men regelmatig controleren op problemen. 

Metaal is heel erg stevig, maar is wel vatbaar voor blutsen door bijvoorbeeld hagel, afketsende stenen en inslagen van stompe objecten. Hoever dit gaat is afhankelijk van de dikte van de metalen laag.

Bepaalde metalen kunnen relatief duur uitkomen.

Prijs

De prijs van metalen gevelbekleding kan ver uiteenlopen van 50 tot 75 euro per vierkante meter voor inox tot wel 150 euro voor koperen gevels.