Ruwbouw
Gevelbekleding

Gevelplaten

Gevelplaten behoren tot de meest onderhoudsvriendelijke bekledingen. Ze kunnen gemaakt zijn van vezelcement, houtvezel, metaal, kunststof of composiet. Dit soort platen bieden zeer veel mogelijkheden qua uiterlijk. Zo zijn  vezelcementplaten bijvoorbeeld verkrijgbaar in een waaier aan kleuren en afwerkingen.

Opbouw

Gevelplaten worden bevestigd op een aluminium of houten draagstructuur. Dit om ervoor te zorgen dat er een geventileerde spouw aanwezig is om ventilatie te verzekeren, temperatuursveranderingen op te vangen en vochtproblemen tegen te gaan.

Soms kiest men ervoor om gevels slechts deels te bedekken met gevelplaten. Er wordt dan typisch gekozen om het bovenste deel van de woning zo te bekleden. Zo creëer je een unieke look en kan je je kosten aan de lagere kant houden.

buitenmuur woning, appartement

Materialen

Vezelcementplaten

Dit is de meest voorkomende vorm van gevelplaten. Vezelcement is een mengsel van onder andere cement, zand en bindmiddelen. De platen zijn verkrijgbaar in natuurlijke vorm of met een gekleurde coating. De platen hebben dus geen likje verf meer nodig. Ook kun je kiezen voor een effen oppervlak of met structuur.

PVC

PVC platen zijn vervaardigd uit een basis van hardschuim met een toplaag. De toplaag weergeeft het uiterlijk van je gevel. Je kunt zoals bij platen uit vezelcement kiezen uit een hele boel kleuren en structuren.

Gevelplaten uit zink

Deze platen geven je woning een unieke uitstraling. Ze zijn licht en gemakkelijk te behandelen. Op deze manier kan je alle hoeken en kanten mooi afronden. Na een eind krijgt het zink een natuurlijk patina. De platen blijven op natuurlijke wijze beschermd tegen vocht en corrosie. Op deze manier is er geen onderhoud nodig.

Volkernpanelen

Dit wordt ook wel hogedruklaminaat genoemd. Het wordt gemaakt met harsen uit houtvezels of papier, die onder hogedruk zijn samengeperst. Ze zijn eveneens beschikbaar in alle kleuren en zijn bovendien ook binnen toe te passen.

Voordelen

Gevelplaten hebben een grote beschermende waarde. Correct geplaatste gevelplaten zijn bestand tegen zowat alle weersomstandigheden en zijn bovendien ook brandveilig en vochtwerend.

Door hun vaak gladde oppervlak en het feit dat ze de meeste schadelijke stoffen en factoren makkelijk afweren, vereisen gevelplaten maar een beperkt onderhoud.

Er zijn gevelplaten verkrijgbaar in allerlei kleuren en structuren. Op deze manier passen ze bij zowel moderne als klassieke stijlen. Op dit moment zijn gevelplaten met een houtlook vooral populair. Gevelplaten kunnen voor zowel nieuwbouw als renovatie gebruikt worden.

Nadelen

Ondanks hun afstotende karakter zijn gevelplaten niet erg duurzaam, noch milieuvriendelijk. Hoewel ze bestand zijn tegen heel wat zaken, zal hun eigen aard er vaak voor zorgen dat ze na verloop van tijd zullen moeten vervangen worden.

Gevelplaten zijn bovendien niet het meest goedkope materiaal om je gevel mee te bekleden.

Prijs

De richtprijs voor gevelplaten valt tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter.

Deze prijs is afhankelijk van drie factoren:

Behandeling: de prijs zal bepaald worden door welke behandeling je die platen geeft. Als je ze voorziet van bijvoorbeeld een vuil-en waterafstotende coating, dan zal de prijs toenemen.

Constructie: ook zal de prijs afhangen van de manier hoe de platen worden bevestigd. Aluminium is hierbij duurder dan hout. Ook heeft de manier waarop de platen worden geplaatst, invloed op de prijs. Schroeven is de goedkoopste manier, maar wel het best zichtbaar. Lijmen daarentegen is een pak duurder, maar wel mooier. Een blinde constructie is erg professioneel, maar daarom nog duurder dan schroeven en lijmen.

Isolatie: vaak wordt tussen de luchtspouw en de gevel een laag isolatie geplaatst.Bij het isoleren langs buiten verlies je in tegenstelling tot naar binnen geen plaats. De kostprijs zal wel stijgen bij de plaatsing van isolatie.