Ruwbouw
Gevelbekleding

Kaleien

Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij dunne kalkpleister met een kwast over de muren uitgestreken wordt. Dit is simpel gezegd het beschilderen van een muur met een soort kalkverf, wat in België een populaire manier is om gevels een frisse look te geven. Je kan kaleien zowel op je binnen- als buitenmuur toepassen, en in verschillende kleuren verkrijgen. Door te kaleien geef je je gevels een beschermende laag en afwerking in één beurt.

Opbouw

Vooraleer men de gevel kan kaleien, moet deze vrij worden gemaakt van schimmels, mos, stof, oudere lagen gevelbekleding, vetten en oliën. Pas dan zal het kaleimengsel voldoende hechting vinden op de muur. Vervolgens moet de gevel licht vochtig gemaakt worden zodat het water uit het mengsel niet wordt geabsorbeerd voor het voldoende aan de muur is gehecht.

Het mengsel bestaat uit gebluste kalk, water, zand en eventueel een kleurpigment. Het wordt gelijkmatig over de muur verdeeld in verschillende dunne lagen. Men wisselt daarbij best af tussen een horizontaal open gestreken laag en een verticaal open gestreken laag. Wanneer men werkt met verschillende lagen, is het belangrijk dat de onderliggende laag nog wat vochtig is.

witte muur

Voordelen

Kaleien heeft een erg typerende authentieke look.

Deze manier van werken verbergt oneffenheden, scheuren en barsten en zorgt ervoor dat je muren meteen beschermt zijn tegen tegen weer, wind en water. Het is een dampopen bekleding.

Het is duurzaam, milieuvriendelijk en natuurlijk afbreekbaar.

Nadelen

Je moet er wel rekening mee houden dat kaleien een arbeidsintensieve klus is. Voor je aan het werk kunt, moeten de gevels immers goed gereinigd worden. Ook doe je aanbrengen van het mengsel best in verschillende lagen.

Daarnaast kunnen gevels na deze techniek snel verkleuren. Bij het aanbrengen van het kaleimengsel doe je er bovendien goed aan om zoveel mogelijk van het mengsel te maken aangezien de kleinste verandering in de samenstelling er kan voor zorgen dat je een ongelijke kleur hebt.

Prijs

Werken met kaleien is relatief goedkoop. Voor een prijs van gemiddeld €6 à €8 per m², kan je een zak zonder kleur en kleurpigment aankopen. Hierbij moet je wel rekeninghouden met de kosten voor het nodige materiaal (borstels, stelling,…).

Hou ook rekening met het feit dat kaleien arbeidsintensief is. Er moeten verschillende lagen gelegd worden, daardoor moet het in verschillende tijdsperioden uitgevoerd worden.

Je kunt in vele gevallen deze klus het best overlaten aan een vakman. Voor het kaleien van je gevel kun je rekenen op een prijs van €25 à €40 per m².