Ruwbouw
Gevelbekleding

Spuitkurk

Spuitkurk is de laatste jaren aan populariteit aan het winnen. Het is een soort gevelbekleding dat erg decoratief oogt én 100% natuurlijk is. Meestal wordt het in twee lagen op de gevel aangebracht. Net zoals bij crepi, heb je hier een groot aantal mogelijkheden om uit te kiezen, zowel bij de kleuren als de korrelgroottes.

Opbouw

Spuitkurk wordt geproduceerd op basis van, zoals de naam al zegt, natuurlijke kurk. Deze kurkkorrels worden dan onder hoge druk aangebracht op je gevel. Spuitkurk kan geplaatst worden op de meeste gevels, maar de gevel moet wel onbeschadigd zijn. Als er scheurtjes in je gevel zitten dan moeten deze eerst worden opgevoegd voordat de spuitkurk zal worden aangebracht. Bovendien gaat het aanbrengen van spuitkurk enorm snel. Omdat het gewoon op de gevel gespoten moet worden, kan het werk op een zeer korte periode worden uitgevoerd.

Korrelgrootte

Er zijn twee soorten korrels waar je uit kan kiezen als je spuitkurk laat aanbrengen. Grovere korrels hebben een duidelijke structuur en hebben niet zo’n strak uiterlijk als de fijnere korrels. De grovere korrels hebben goede elastische eigenschappen waardoor ze zeer geschikt zijn voor gebruik tijdens een gevelrenovatie.

De kleine korrels hebben een moderne look, ze zorgen voor een zeer strakke uitstraling. Dit soort spuitkurk wordt ook vaak binnenshuis gebruikt

twee huizen met scheidingslijn, oranje muren, witte muren

Voordelen

Spuitkurk is gemaakt op basis van kurkgranulaat, acrylharsen op waterbasis, vegetale oliën en pigmenten. Het product is dus volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar.

Ondanks het feit dat het geen volwaardige isolatie is, heeft spuitkurk een hoge warmteopslagcapaciteit, is het waterafstotend en beschermt het goed tegen vocht, geluidshinder en temperatuursverschillen.

Bovendien is spuitkurk beschikbaar in vele kleuren en korrelgroottes, waardoor je je gevel naar wens kan bekleden.

Spuitkurk is ongevoelig voor scheuren en barsten.

Tenslotte verloopt het aanbrengen van spuitkurk erg vlot en vergt het weinig onderhoud.

Nadelen

Spuitkurk heeft wel de eigenschappen van kurk waardoor het enigszins beschermt tegen geluid en temperatuurschommelingen, maar toch is het geen volwaardige gevelisolatie.

Om spuitkurk te kunnen aanbrengen moet je zeker zijn dat de gevel stofvrij en onbeschadigd is. Gevelreiniging en -renovatie zal in bepaalde gevallen dus noodzakelijk zijn voor je kan overgaan tot het bekleden met spuitkurk.

Prijs

De kostprijs van spuitkurk bedraagt zo’n 60 à 80 euro per vierkante meter. Dit is relatief laag vergeleken met een aantal andere populaire soorten gevelbekleding maar moet in vermeerdering gebracht worden met eventuele voorbereidende werken.

FAQ

Kies ik het best voor spuitkurk of crepi?

Beide opties hebben gelijkaardige voordelen. Het grootste verschil tussen de twee is de manier waarop het aangebracht wordt. Spuitkurk kan makkelijk op de gevel gespoten worden, crepi heeft een arbeidsintensievere methode.

Is er een premie te verkrijgen voor gevelrenovatie met spuitkurk?

Nee, er is geen isolatiepremie voor gespoten kurk.