Afwerking
Vloeren

Droogtijden

Vooraleer men kan overgaan tot het leggen van de vloerbekleding moet men absoluut zeker zijn dat de chape gedroogd is. Doordat chape voor een groot deel uit water bestaat moet men dus een zekere droogtijd in acht houden tot wanneer het cement of gips volledig verhard is. Doe je dit niet, dan kan je op termijn te maken krijgen met vochtproblemen zoals schimmels en condens, met verzakkingen of met scheuren en barsten van je vloerbekleding tot gevolg.

Hoe lang chape moet drogen hangt vooral af de dikte ervan. Het spreekt voor zich dat hoe dikker de chape is, des te langer die zal moeten drogen. In theorie rekent men ca. 10 dagen per centimeter. Toch zijn er andere factoren die hierop invloed kunnen hebben. Zo zullen de luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur verschillende resultaten kunnen opleveren, maar ook de soort vloerafwerking speelt een rol. Parket en laminaat zullen zo een drogere vloer vereisen dan bijvoorbeeld natuursteen. Een laatste bepalende factor is uiteraard de soort van dekvloer. De droogtijd van cementgebonden chape zal immers lager liggen dan die van anhydriet vloeichape. 

Er zijn tal van manieren om de droogtijd van chape in te perken, zoals additieven en bouwdrogers. Wat precies de mogelijkheden zijn met betrekking tot je eigen woning bespreek je best met de betrokken expert.