Afwerking
Vloeren

Gietvloer

In het verleden kwam je gietvloeren vooral tegen in industriële gebouwen en garages. Intussen hebben ze meer en meer hun weg gevonden naar privéwoningen. Zo hebben ze wel nog steeds die strakke, moderne en industriële look.

Gietvloeren hebben heel wat uitvoeringen en komen voor in verschillende materialen. De meest voorkomende zijn polyurethaan en epoxy. Het grote verschil zit hem in hun hardheid. Epoxy is harder en minder aangenaam om op te lopen.

Voordelen

Gietvloeren zijn bestand tegen heel erg veel. Slijtage, vuur, verkleuring en water hebben er geen kans tegen. Dit maakt ze erg duurzaam en geschikt voor zowat iedere ruimte van het huis. Door de vele uitvoeringen en mogelijke kleuren kan een gietvloer overal wel zijn plaatsje vinden. Epoxy is anderzijds wel goedkoper.

Gietvloeren worden daarnaast ook naadloos gegoten. Dit zorgt ervoor dat je één groot geheel krijgt. Bovendien heb je een vlakke vloer zonder naden en voegen, wat het onderhoud ervan veel makkelijker maakt. Dat de vloer ook nog eens bestand is tegen water maakt de gietvloer erg hygiënisch omdat er geen water of vuil kan achterblijven in de voegen of op de vloer zelf.

Een volleerd vakman kan een gietvloer op korte termijn plaatsen. Zo verlies je niet te veel tijd, en ook niet te veel geld doordat er minder werkuren nodig zijn.

leeg magazijn

Nadelen

Gietvloeren zijn gevoelig voor temperatuur. Zo kunnen ze uitzetten en kunnen er heel fijne scheurtjes ontstaan in de vloeren. Dit kan wel worden tegengegaan door er kleine voegen eens te laten slijpen. Dan verlies je uiteraard wel weer het naadloze karakter van de vloer.

Het plaatsen van een gietvloer laat je best over aan een ervaren vakman. Het is immers een nauwkeurig werkje dat veel problemen kan veroorzaken als het niet precies gegoten is. Vakmannen kunnen er tevens voor zorgen dat de negatieve punten van gietvloeren beperkt worden door de manier waarop ze die plaatsen.

Deze vloeren zijn erg hard en dat voel je ook. Zo zullen ze minder sfeervol zijn, en ook best gevaarlijk voor kinderen. Ondanks hun harde karakter zijn ze bovendien ook kwetsbaar voor krassen, barsten en putten. Die beschadigingen kunnen maar moeilijk worden opgevangen doordat het oppervlak vaak uit één groot stuk bestaat.

Tenslotte zijn gegoten vloeren niet bepaald goedkoop.

Onderhoud

Het onderhoud van een gietvloer verloopt heel snel en makkelijk. De vloer is meestal vlak, naadloos en waterdicht en kan dus makkelijk, snel en hygiënisch gereinigd worden. Dit kan door te stofzuigen met een parkethulpstuk, zodat er geen krassen worden gemaakt. Ook dweilen met lauw water is een optie.

Het onderhoud dient wel regelmatig te gebeuren. Gietvloeren trekken makkelijk stof af aan en dat stof is makkelijk zichtbaar. Meermaals per week eens snel stofzuigen kan zeker geen kwaad.

Prijzen

De prijzen van een gietvloer komen gemiddeld te liggen tussen 70 en 110 euro per vierkante meter.