Afwerking
Vloeren

Keramische tegels

Wie erover nadenkt om een tegelvloer in huis te nemen heeft in se de keuze tussen natuursteen en keramiek. Waar natuursteen, zoals de naam al doet vermoeden, vrij in de natuur te vinden is, zijn keramische tegels een product van menselijke en machinale arbeid.

Keramiek is eigenlijk een mengsel van zand, klei en andere toegevoegde mineralen. De mix van grondstoffen wordt vervolgens gebakken zodat het hard en stevig wordt. Precies wat de eigenschappen er uiteindelijk van worden hangt onder meer af van de samenstelling van het mengsel en de wijze en hitte waarop er wordt gebakken. Keramische tegels zelf worden opgebouwd uit verschillende lagen van dit materiaal.

man plaatst tegels

Voordelen

Veel van de voordelen van keramische tegels komen voort uit de wijze waarop ze geproduceerd worden. Ook het uitgebreide gamma aan soorten en afmetingen dragen bij tot de populariteit van de vloerbekleding.

Doordat keramiek onder hoge temperaturen wordt gebakken zijn de tegels heel hard en stevig qua structuur. Bovendien zijn ze erg bestand tegen vuur en hitte. Dit zorgt er ook voor dat ze hun vorm blijven behouden en er amper kans is op ongewenste bewegingen in hun structuur.

Keramiek is erg onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Dit maakt het niet enkel gezond voor jezelf, maar ook voor kinderen en huisdieren.

Er is een enorm gamma aan vormen, afmetingen en stijlen op vlak van keramische tegels. Grote tegels in kleine ruimtes kunnen je kamers een ruimere indruk geven, kleine tegels in grote ruimtes kunnen gezelligheid creëren. Of je nu een sfeervolle, landelijke look wilt of een strakke, moderne afwerking: keramische tegels kunnen je daarbij helpen. Bovendien zijn de keuzemogelijkheden zo uitgebreid dat keramische tegels overal toe te passen zijn.

Nadelen

Hoe meer keuze er is, des te meer aandacht je moet besteden aan de details. Niet alle keramische tegels zijn zomaar voor elke kamer en plaats geschikt. Wees dus steeds aandachtig wanneer je keuzes moet maken. Zijn de tegels geschikt voor vochtige ruimtes, of voor buiten? Zijn ze stevig genoeg om zwaargewichten te dragen? Laat je steeds voldoende inlichten.

Hoewel het onderhoud van keramische tegels vrij gemakkelijk is, moet men wel in het bezit zijn van de correcte middelen. De manier waarop de tegels worden geplaatst zorgt namelijk voor harde vlekken en restanten die moeten verwijderd worden met gespecialiseerde producten.

Andere nadelen zijn onder meer het kouder aanvoelen van de vloer ten opzichte van andere materialen en het feit dat men de tegels niet zomaar kan uitbreken en verhuizen.

man plaats tegels

Onderhoud

Bij de plaatsing van de tegels komt er een cementlaag vrij die zich die ze volledig bedekt. Die moet voorzichtig en grondig worden verwijderd alvorens men volledig klaar is. Hiervoor bestaan er speciale cementverwijderaars. 

Het dagelijkse onderhoud gebeurt best met een borstel, wat water en een zacht reinigingsmiddel. Zeep en oliën worden best niet gebruikt omdat zij zorgen voor een te gladde en vettige vloer. Bij keramiek zorgt dit voor meer zichtbaarheid van voetafdrukken en de aantrekking van bijvoorbeeld stof en haar.

Prijs

De kostprijs van keramische tegels zal voornamelijk afhangen van de dikte, de afmetingen, de kleuren en de vorm. 

Deze tegels kan men verkrijgen vanaf ca. 15 euro per vierkante meter. Een prijs die snel kan oplopen tot 60€/m² wanneer men kiest voor meer opties en meer unieke patronen.