Afwerking
Vloeren

Linoleum

Linoleum is een graag geziene vloerbekleding, vooral in de laatste jaren. Vooral het milieuvriendelijke karakter spreekt aan. Linoleum is namelijk opgebouwd uit natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen zoals lijnolie (vanwaar het zijn naam ontleent), hars, jute, kalksteen, houtmeel, etc. Voor de duurzame en milieubewuste denkers is dit materiaal een geschenk.

Linoleum is vooral terug te vinden in grote openbare gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen. Het is makkelijk te onderhouden, hygiënisch en stoot bacteriën af wat het daarvoor uiterst geschikt maakt.

Voordelen

Linoleum is als vloerbedekking vooral geschikt omwille van zijn duurzaamheid. Het staat zijn mannetje tegen slijtage, vuur, stof, verkleuringen en allergenen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat je het veel zal tegenkomen in ziekenhuizen. Ook al omdat het op de koop toe makkelijk te onderhouden is én geluid en trillingen dempt. Dit maakt het uitermate hygiënisch.

Bovendien is het samengesteld uit natuurlijke stoffen wat het milieuvriendelijk, recycleerbaar en biologisch afbreekbaar maakt.

lege gang in schoolgebouw

Nadelen

Linoleum is vooral moeilijk te plaatsen. Dat maakt het niet geschikt voor de doe-het-zelver. Wanneer het niet nauwkeurig geplaatst wordt, is er een grote kans dat vocht of stof onder het materiaal komt en het linoleum compleet onbruikbaar wordt. Je laat het dus best plaatsen door een vakman. Om dezelfde reden is linoleum ook niet verhuisbaar en moeilijk te herstellen.

Linoleum is ook niet geschikt voor vochtige ruimtes. Het materiaal is niet erg vochtbestendig en wanneer het in een vochtige ruimte wordt geplaatst wordt het zo nagenoeg onmogelijk dat er geen water onder komt.

Onderhoud

Qua onderhoud is linoleum een makkelijke klant. Je kan het makkelijk onderhouden door te stofzuigen of te dweilen met een vochtige doek. Die doek mag niet te nat zijn zodat er geen water onder het linoleum verzeild geraakt. Je kan gebruik maken van zachte schoonmaakmiddelen. Agressieve en bijtende producten zullen de vloeren echter beschadigen.

Er bestaan speciale coatings die zorgen voor een langere levensduur en vooral voor een nog langer behoud van kleur.

Prijs

Voor linoleum zal je gemiddeld tussen 30 en 35 euro betalen per vierkante meter.