Afwerking
Vloeren

Parket

Parketvloer is nog steeds één van de meer populaire vloerbekledingen op de markt. Het past in de meeste soorten woningen en kan gepaard gaan met alle bouwstijlen. Parket staat bekend om het persoonlijke, warme en gezellige karakter dat het meegeeft aan ieder interieur. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende vloeren uit massief hout. Men zaagt de planken, schuurt ze en werkt ze dan af met was, oliën of lak. De mogelijkheden zijn eindeloos, zowel op vlak van kleur, afwerking als houtsoort.

Voordelen

Parket is erg duurzaam. De houten planken hebben een lange levensduur die nog kan worden verlengd met een regelmatig onderhoud en het gebruik van bijkomende beschermende lagen. Het onderhoud van parket gaat bovendien relatief eenvoudig. Eventuele schade kan men makkelijk wegwerken door te schuren.

Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Bovendien heeft het een betrekkelijk goede isolerende werking die dit gevoel enkel maar versterkt.

Massieve parketvloeren zijn tenslotte eenvoudig te plaatsen, maar toch moet men nauwkeurig te werk gaan zodat men geen schade berokkent aan de planken. Het helpt wel dat ze zowat overal toepasbaar zijn.

Nadelen

Hoewel er heel erg veel mogelijkheden zijn op vlak van afwerking, is deze ook vrij definitief. Dit wil zeggen dat eenmaal je een bepaalde soort hebt gekozen, je die maar moeilijk meer zal kunnen aanpassen, tenzij door ze te vervangen.

Van nature uit zijn parketvloeren niet erg bestand tegen water, verkleuring of temperatuurschommelingen. Er zijn wel een aantal middelen waarmee men de vloeren kan behandelen om negatieve gevolgen tegen te gaan.

Het hoeft niet te verwonderen dat parket ook erg luid kan zijn. Hout is niet meteen goed akoestisch isolatiemateriaal. Bovendien zal het in contact met andere materialen ook gewoon luid weerklinken.

Parket is duurder dan de meeste andere vloerbekledingen. Daarnaast heeft het vaak ook uitzetvoegen en plinten nodig ter afwerking waardoor de prijs nog kan oplopen. Ook de onderhoudsmiddelen en behandelingsproducten kunnen zorgen voor extra kosten.

lege kamer

Onderhoud

Een geregeld onderhoud is van belang wanneer het aankomt op parket. Hoe regelmatig dit precies hoort te zijn, hangt af van de houtsoort waarmee je hebt te maken. Ook de manier waarop het parket is bewerkt, zal je onderhoudsmethode beïnvloeden. Vraag bij je aankoop steeds hoe jouw parketvloer het beste onderhouden wordt.

Er zijn tal van behandelingsproducten die ervoor zorgen dat je het parket bestand maakt tegen water, temperatuurschommelingen en verkleuring. Bovendien zorgt boenwas, vernis of olie ervoor dat je vloer steeds de mooie, rustieke of glanzende uitstraling blijft behouden.

Prijs

Door de verschillende mogelijkheden die er zijn op vlak van parket kunnen ook de prijzen heel erg uiteenlopen. De richtprijs ligt normaliter ergens tussen de 40 en 100 euro per vierkante meter afhankelijk van de houtsoort.