Afwerking
Vloeren

Kurk

Kurkvloeren bestaan uit natuurlijke stoffen, maar dit is niet per se enkel kurk. Ook schors van andere boomsoorten zoals eik wordt hier vaak aan toegevoegd. Die materialen worden dan vermengd met hars, kleurstoffen en producten die de duurzaamheid verhogen. Alles wordt vermengd tot een brei en samengeperst. Het eindresultaat wordt verzaagd in planken, parket of tegels van zo’n 5 mm dik.

De recente opmars van kurkvloeren is vooral te danken aan het sfeervolle, rustige karakter van de afwerking. Dit wordt extra in de verf gezet door de hoge akoestische isolatiewaarde van het materiaal en het zachte gevoel. Bovendien blijft de prijs ervan afnemen terwijl het aanbod aan mogelijkheden steeds groeit.

Voordelen

Kurk is een materiaal dat in het algemeen van erg hoge kwaliteit is. Het is een natuurlijk product met een enorme veerkracht, wat ervoor zorgt dat maar weinig zaken het kunnen aantasten. Dit maakt het een van de meest duurzame mogelijkheden die er zijn. De veerkracht zorgt er mede voor dat krassen amper kunnen voorkomen en dat kurkvloeren zware objecten kunnen dragen zonder dat ze schade ervaren.

Daarnaast is kurk als natuurlijk product ook milieuvriendelijk en zelfs gezond. Het geleidt immers warmte, neemt vocht op en is volledig vrij van allergenen. Zo beïnvloedt het mee het klimaat en luchtkwaliteit binnenhuis.

Kurkvloeren hebben bovendien een hoge isolerende waarde. Zo dragen ze bij aan de temperatuurregeling van de ruimte. Hun grootste troef op vlak van isolatie, is hun geluiddempende werking. Ze vangen geluid op in plaats van het opnieuw te weerkaatsen.

man legt kurkvloer

Nadelen

Kurk kan snel verbleken onder invloed van uv-stralen. Dit hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn aangezien het een unieke look kan geven aan je vloeren, maar zorgt wel voor een ongelijke verdeling van de kleur.

Kurk wordt best voorzien van een extra laag vernis vooraleer men het bewandeld. Ondanks dat het tegen de meeste negatieve factoren is beschermd, zal het vooral het onderhoud ten goede komen. Ook kan het helpen tegen verkleuring.

Om een kurkvloer te kunnen leggen moet je overigens zien dat de ondergrond volledig egaal ligt, wat op zich wel bijkomende kosten kan betekenen.

Onderhoud

Het onderhoud van kurk gebeurt liefst door middel van een stofzuiger en een vochtige maar niet natte dweil. Schoonmaakmiddelen met chloor of azijn en allesreinigers vermijdt men best. Kies liever voor natuurlijke middelen en lauw water, of gespecialiseerde producten. Vraag steeds advies aan je leverancier hierover.

Een extra laag vernis over je kurkvloer kan nooit kwaad om het kuisen achteraf eenvoudiger te maken. Gemorste vloeistoffen kuis je best meteen op, zodat er zeker geen zure stoffen aan de kurkvloer kunnen.

Prijs

De richtprijs voor een kurkvloer ligt op ca. €20-€60 per m².