Afwerking
Vloeren

Laminaat

Laminaat is doorheen de jaren geëvolueerd naar een erg populaire vloersoort. Het combineert het authentieke uitzicht van parket en natuurvloeren met heel wat extra voordelen en een lager kostenplaatje. Het is niet moeilijk om te zien wat mensen aantrekt.

Een laminaatvloer bestaat doorgaans uit verschillende lagen: een sterke, vochtbestendige HDF-plaat, een versterkende tegenplaat, een decorplaat met motief (bijvoorbeeld hout, tegels, marmer, etc.) en een beschermingslaag.

hoek van kamer

Voordelen

Laminaat kent als vloerbedekking heel wat mogelijkheden. De grootte van de planken, het reliëf van het oppervlak en de afwerking kunnen allemaal vrij worden gekozen. Je kan je laminaatplanken het uitzicht geven van marmer, natuursteen, hout, graniet en zo veel meer. Zo is laminaat geschikt voor elke woning en elke bouwstijl.

Bij de opkomst van laminaat werd het gemakkelijk installeren steeds in de schijnwerpers gezet en tot op de dag van vandaag is dit waarschijnlijk het belangrijkste voordeel van laminaat. Vooral kliklaminaat is een populaire keuze. Het grote gemak waarmee men laminaat kan plaatsen heeft ook tot gevolg dat men het gemakkelijk kan verwijderen en verplaatsen, en zelfs bovenop andere soorten vloer kan leggen.

Laminaat is goedkoop en heeft een erg goede ratio wat betreft prijs en kwaliteit. Het ligt sowieso bij de goedkopere vloerbedekkingen zonder dat het daarbij zwaar moet inboeten aan kwaliteit.

Tenslotte is laminaat erg makkelijk in onderhoud en vochtbestendig.

Nadelen

Laminaat is hard qua oppervlak. Dit zorgt er vaak voor dat er veel geluid van afkomstig is wanneer men erop loopt. De akoestische isolatiewaarde van laminaat ligt dan ook niet erg hoog. Dit harde karakter zorgt er ook voor dat laminaat minder warm of sfeervol aanvoelt dan andere vloerbekleding.

Als vloerbedekking is het vatbaar voor krassen en niet erg duurzaam in dat opzicht. Bovendien blijven die krassen vaak zichtbaar doordat ze moeilijk te herstellen vallen. Men kan krassen immers niet gewoon maar opschuren. Enkel met speciale middelen zal men laminaat hiertegen kunnen beschermen. Ook verkleuring kan bij laminaat een probleem vormen.

man legt vloer

Onderhoud

Het onderhoud van laminaat ligt vrij gemakkelijk. Men moet het regelmatig onderhouden maar dit kan beperkt blijven tot stofzuigen of erover gaan met een licht vochtige doek. Ook zijn er laminaatreinigers voorhanden voor het zwaardere werk.

Er bestaan wel producten op basis van hars die een bijkomende beschermende laag kunnen aanbrengen op het laminaat, die het moeilijker maakt om krassen te maken. Krassen opschuren wordt altijd afgeraden in geval van beschadiging. Wil je krassen echt verwijderen dan schaf je best een speciale stick aan op basis van was die deze aan het blote oog kunnen onttrekken.

Prijs

Qua prijs-kwaliteit is laminaat een van de betere keuzes. Voor laminaat betaal je gemiddeld tussen 15 en 30 euro per vierkante meter.