Afwerking
Trap

Balustrade

De balustrade of borstwering is de structuur, de spijlen en het materiaal die zich bevinden tussen de trapleuning en de trap zelf. Ze vult de leegte op die ertussen wordt gelaten en verzekert ook hier de veiligheid bij eventueel evenwichtsverlies. Bovendien verzorgen ze ook de verdere afwerking van de trap door designelementen en bijkomende decoratie toe te voegen.

Op zich bestaan ze meestal uit hetzelfde materiaal als de trap. In sommige gevallen worden verschillende materialen ook gecombineerd zoals een houten trapleuning met stalen balustrade of de moderne combinatie van aluminium en glas.

Vaak worden balustrades verder gedecoreerd. Zeker bij gebruik van hout zien we gebeeldhouwde spijlen met motieven en figuren, naast de klassieke rechthoekige of afgeronde balken. Die worden dan gelakt om hen nog meer in de kijker te zetten. Bij metalen afwerking kan creatief smeedwerk dan weer zorgen voor een strakke, industriële, maar ook een moderne, luxueuze sfeer. Ook hier zijn er genoeg mogelijkheden, die je best afstemt op je trap, je leuning, en je hele woning.