Afwerking
Trap

Materialen (leuning)

De meeste leuningen zullen voorkomen in één van drie materialen: hout, metaal en glas. De belangrijkste factoren waarmee men rekening zal houden zijn: veiligheid, uitzicht, stevigheid en prijs. In praktijk zijn vooral hout en metaal alomtegenwoordig.

Hout

Het is niet te verwonderen dat hout al sinds jaar en dag de meest voorkomende materiaalsoort is qua trapleuningen. Hout is licht en dynamisch, wat ervoor zorgt dat het overal kan worden geplaatst, en dat het kan worden aangepast naar de gewenste vorm. Bovendien heeft het een warm karakter en kan het dan nog makkelijk in elke mogelijke kleur worden geverfd. De verscheidenheid aan afwerking is dan ook heel erg uitgebreid. Tenslotte blijft de kostprijs van een houten trapleuning beperkt.

Het grootste nadeel is het gebruiksgemak. Ook al zijn de mogelijkheden eindeloos, kost het heel wat tijd en arbeid om de leuningen te krijgen hoe men ze wilt. In de ideale afwerking kruipt immers wel wat werk. Wil men bovendien een afgewerkte en onbeschadigde leuning behouden, zal men ze erg voorzichtig moeten installeren. Houten leuningen kennen een erg moeilijke plaatsing. Ook qua onderhoud vergt hout bijkomende arbeid doordat het veel stof aantrekt en vaak zal moeten behandeld worden.

Metaal

De moderne tegenhanger van de houten leuning wordt tegenwoordig opgetrokken uit metaal. Dit biedt het grote voordeel dat het lange afstanden kan overbruggen zonder veel moeite. Het kan doorlopend of in delen worden geplaatst. Die bevestiging kan trouwens heel vlot gaan door middel van vijzen en aangepast steunvoeten. Door massaproductie kan men de prijs van metalen leuningen drukken.

Metalen leuningen bestaan meestal uit staal, roestvrij staal of aluminium. Die materialen kunnen nogal koud en kil aanvoelen en overkomen. Dit maakt de leuningen wel strak en modern, maar minder sfeervol. Ze zijn daarom niet geschikt voor ieder interieur. 

Glas

Glas wordt voornamelijk gebruikt in heel open ruimtes en bij zwevende trappen. Zo wordt het effect dat men wou bekomen, doorgetrokken doorheen de hele afwerking. Meer dan een glazen leuning is er eerder sprake van een borstwering. Men zal dikwijls opteren voor een hele glazen wand, of glazen zijkanten in combinatie met glazen of houten zwevende treden, of een betonnen volle trap. De doorzichtige wanden geven een extra open en licht gevoel aan de trap.

Aan de andere kant is glas wel onderhoudsintensief. Vlekken en stof zullen dan ook regelmatig moeten verwijderd worden wil men het glas-effect ten volle benutten. Daarnaast zorgt de moeilijke, nauwkeurige installatie en de prijs van het materiaal zelf voor een stevig kostenplaatje.