Ramen & deuren
Ramen

Dakvlakramen

Een dakvlakraam of venster kan zowel in een plat als hellend dak voorkomen. Het wordt vooral geïnstalleerd om extra licht in een ruimte binnen te laten of om een soort sfeergevoel te creëren. Ook wanneer je je zolder wil transformeren in een bewoonbare kamer, kan een dakraam interessant zijn.

Soorten

Tuimeldakramen

Het meest traditionele dakraam is het wentelend dakraam, ook wel het tuimeldakraam genoemd. Door een centrale as kan je dit raam 180° draaien. Dit dakraam is een veilige optie voor een kinderkamer, aangezien je je hoofd er niet aan kan stoten. Dankzij een ventilatieklep kan je de ruimte waar het raam zich bevindt gemakkelijk ventileren zonder het raam te moeten openzetten.

open raam
Uitzetdakramen

Bij uitzetdakramen is er geen centrale as maar bevinden de scharnieren zich aan de bovenkant. Je doet het raam dan open aan de onderkant. Je raam zal langs buiten opengaan, waardoor je niks van ruimte verliest en een mooi uitzicht verkrijgt. Ook wanneer je aan je dak moet werken rond je raam, kan je gemakkelijk tot bij het dak komen. Dit type dakraam wordt aangeraden wanneer je je zolder ombouwt tot een slaapkamer of bureau.

open raam op dak
Dakraam voor platte daken

Hoewel dakramen vaker voorkomen bij hellende daken, kan het ook perfect op een plat dak worden geïnstalleerd. Men gaat dit vooral doen om extra licht binnen te krijgen. Rijwoningen krijgen namelijk geen licht van de zijkant en moeten het dus stellen met de lichtinval aan de voor- en achterkant van hun woning. Aangezien dit vaak niet voldoende is, biedt een dakraam een oplossing. Een andere optie is een dakkoepel op een plat dak.

raamkoepel op plat dak
Balkondakraam

Als je geen tuin hebt aan je huis maar toch eens het gevoel wil hebben dat je naar buiten kan, is een balkondakraam misschien een optie. Dit is eigenlijk een combinatie van een balkon en een uitzetdakraam. Eens je dit dakraam opent, kan je buiten op je balkon staan. Je staat dus niet echt buiten maar krijgt toch een beetje het idee dat je buiten bent.

twee mensen op balkon met raam

Materiaal

Hout

Houten dakramen hebben een lange levensduur en zijn ideaal voor vochtige ruimtes aangezien ze een erg goed bestand zijn ertegen. Je zal je houten dakramen wel vaker moeten onderhouden in vergelijking met PVC dakramen. Met hout bekom je tevens een natuurlijke, rustieke uitstraling.

PVC

Bij PVC dakramen zullen er metalen verstevigingselementen aan te pas komen. Deze zijn wel goed bestand tegen vocht waardoor ook PVC dakramen gemakkelijk in vochtige ruimtes kunnen geplaatst worden. Daarnaast is PVC een stuk onderhoudsvriendelijker dan hout.

Beglazing

Als je beglazing voor je dakraam zoekt, zal je rekening moeten houden met het type kamer waarin het dakraam komt. Voor een zolderkamer is geen al te dik glas nodig. Komt er echter een dakraam is bijvoorbeeld een slaap- of badkamer, dan zal je wel dik glas zoals HR glas of drievoudig glas nodig hebben. Bij deze types beglazing ligt de thermische isolatie namelijk een stuk hoger. Ook wanneer je bijvoorbeeld langs een drukke baan woont, zal je moeten kijken om beglazing te kopen die goed scoort op akoestisch vlak.