Tuin
Aanleg tuin

Bodembedekking

Bodembedekking wordt vaak gebruikt om onkruid tegen te gaan. Omdat de zaadjes van het onkruid geen licht krijgen, kunnen zij niet kiemen. Denk er wel aan dat je bodem onkruidvrij is vooraleer je overgaat tot het aanbrengen van bodembedekking. Er zijn verschillende soorten bodembedekking voor handen.

Schors

Schors wordt erg vaak gebruikt, deels omdat het lang meegaat. Je hebt zowel dikke als dunne schors. Die eerste is populair omwille van esthetische redenen maar dunne schors heeft betere eigenschappen. Zo zal dunne schors de bodem beter bedekken, onkruid langer weghouden en planten beter beschermen tegen de droogte. Qua prijs zijn de twee vergelijkbaar.

Houtsnippers

Houtsnippers of mulch zijn afkomstig van loof- of dennenbomen. Omdat ze minder lang meegaan zijn ze doorgaans goedkoper dan schors. Je zal wel een minimumlaag van 10 centimeter moeten voorzien en deze elk jaar moeten bijvullen.

Hennepstrooisel

Beschik je enkel over een moestuin, dan kan je opteren voor hennepstrooisel. Aangezien dit materiaal snel verteert, is het een ideaal om onkruid te voorkomen. Dit is een materiaal dat ook als milieuvriendelijke isolatie wordt gebruikt. Hennep moet maar 2 tot 5 centimeter dik liggen en kan dan al onkruid en verdamping tegen gaan.

Lage planten

Naast bovenstaande strooisels kan een bodembedekking ook bestaan uit lage planten die voornamelijk horizontaal groeien. Ook deze planten zullen helpen onkruid te vermijden. Enkele voorbeelden hier zijn zenegroen, weideanemoon, ooievaarsbek, rolklaver en Perzische kruisjesplant.