Tuin
Aanleg tuin

Tuinverlichting

Zit je graag wat langer buiten na het ondergaan van de zon of heb je graag wat extra gezelligheid in je tuin of op je terras? Met simpele lichtverlichting kan je al een heel stuk komen. Surprise surprise, ook hier zal je enkele keuzes moeten maken.

Een eerste keuze die je moet maken is welk soort lamp je graag wil in je tuin. Inbouwspots zijn lichtpunten die worden ingebouwd in de grond. Ook het gebruik van LED-strips, vooral aan trappen, zien we vaker en vaker. Standaard paal- of wandlampen vallen onder de klassiekers en zijn nog steeds zeer geliefd. Een lantaarn geeft een gezelliger gevoel en een schijnwerper is eerder functioneel, bijvoorbeeld voor je oprit.

Verdergaan op het functionele gebruik van een schijnwerper, is er het onderscheid tussen functionele verslichting en sfeerverlichting. De eerste staat in functie van het goed zichtbaar zijn van je woning, paden, deuren, etc. Dit type verlichting komt meestal voor op de oprit, trappen, het zwembad,… Sfeerverlichting daarentegen zorgt ervoor dat je je tuin als gezelliger kan ervaren. Je vindt deze verlichting vooral bij het terras, de vijver of onder planten.

Je hebt ook enkele extra opties wanneer het aankomt op tuinverlichting. Zo kan je ervoor zorgen dat het licht op je oprit automatisch aanspringt wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Ook het instellen van een timer behoort tot de mogelijkheden. Je verlichting zal dan op voorhand ingestelde tijdstippen aan- en uitgaan.