Tuin
Overkapping

Zo kies je jouw ideale terrasoverkapping

Met een terrasoverkapping geniet je het hele jaar door van je tuin. Lekker buitenleven, altijd in een aangenaam klimaat. Klinkt heerlijk, toch? Overweeg je er eentje te kopen? Geen gemakkelijke keuze, het aanbod is zowat oneindig. Het beste is eerst de materiaalsoort te kiezen. Dan ben je al een heel eind op weg.

Optie 1: Hout
Hout is zowat het populairste materiaal voor een overkapping. Het ziet er heel natuurlijk en je hebt veel houtsoorten om uit te kiezen. Zorg er wel voor dat je een duurzaam hout kiest. Ook al is de prijs scherper, je geniet er jaren of zelfs decennia langer van. Hou er wel rekening mee dat een houten terrasoverkapping het nodige onderhoud vergt.

Optie 2: Aluminium
Geen zin om je overkapping regelmatig van een onderhoud te voorzien? Dan is aluminium misschien meer iets voor jou. Het is een licht, sterk en duurzaam materiaal. Deze materiaalsoort vormt een stabiele constructie waar je heel lang gebruik van maakt. Aluminium komt het best tot z’n recht bij strakke, moderne huizen. Toch heeft het wel enkele minpuntjes: het materiaal is heel moeilijk op maat te snijden en dus een vrij dure zaak. Bovendien ben je beperkt in de kleurkeuze.

Optie 3: PVC
Polyvinylchloride is heel sterk, duurzaam, goedkoop, licht en transparant. Let wel: alleen het dak van een terrasoverkapping kan uit PVC gemaakt worden (met eventueel een UV-filter), de steunpilaren bestaan uit hout of aluminium. Op zich heb je er weinig onderhoudswerk aan, maar algen en mossen zetten zich graag af op het materiaal. Die mag je dus regelmatig wegschrobben.

Optie 4: Glas
Ook al is PVC een veelgebruikt en goed materiaal, glas blijft populairder. Het ziet er dan ook natuurlijk uit en de kans op krassen is kleiner. Glas is een zwaar materiaal dat veel licht doorlaat. Afhankelijk van de soort die je koopt, bestaat de kans dat je je op een zonnige dag in een broeikas waant. Gelukkig bestaan er heel wat varianten die de warmte buitenhouden. Een terrasoverkapping uit glas heeft wel een niet te onderschatten kostplaatje. Daarbij is het materiaal niet overdreven sterk.

Optie 5: Doek
Terrasoverkapping uit doek valt gewoon in- en uit te schuiven. Het is een soort combinatie tussen een zonnescherm en een ‘echte’ overkapping. Veel mensen denken dat een doeken overkapping niet zo stevig is. Integendeel, het houdt heel goed stand en is waterdicht. Het is ook eenvoudig op maat te maken. Minpunt is wel dat je er in de winter niet veel aan hebt.