Tuin
Water

Hoe effectief zijn waterverzachters?

Ons drinkwater zit vol kalk. Een bedreiging voor de volksgezondheid is dat niet, maar het heeft zeker heel wat nadelen. Zo verbruiken toestellen als de wasmachine, boiler en koffiezet veel meer energie als ze een kalklaagje hebben. Bovendien gaan ze sneller stuk. Een waterverzachter biedt soelaas. Zo’n verzachter filtert de kalk uit je kraantjeswater en maakt het weer zacht. Alleen: zijn ze wel echt zo effectief?

Daarom een waterverzachter
Water vol kalk mag dan geen wereldprobleem zijn, er hangen wel heel wat negatieve gevolgen aan vast. Zowel voor jou als voor je huis.

 • Vlekken
  Je kent ze wel, die kalkvlekken op de kranen, in de gootsteen en in de douche. Je moet al heel stevig schrobben om ze weg te krijgen en na een paar weken zijn ze al terug.
 • Verstopte leidingen
  Omdat er constant hard water door je leidingen passeert, stapelt er zich kalk op. Zo krijg je slecht werkende en uiteindelijk verstopte waterleidingen.
 • Energieverspilling
  Toestellen waarvoor je water gebruikt, krijgen op den duur ook een kalklaagje. Waardoor ze meer en meer verbruiken. Als bijvoorbeeld je wasmachine een laag van 0,5 centimeter heeft, verbruikt hij al de helft meer. Door de kalklaag in je wasmachine, moet hij harder werken. Daardoor stijgt dus niet alleen het verbruik, je kleren zien er ook van af. Ze geraken niet meer zo  proper. De kleuren vervagen vlugger en witte was wordt eerder grauwe was.
 • Beschadiging
  Niet alleen stijgt je verbruik door kalkwater, het beschadigt ook je apparaten. Kalk zet zich af op warmte-elementen. Daardoor werkt het toestel slechter en slechter, tot het kapot gaat. Woon je toevallig in een regio met veel hard water? Tja, dan mag je regelmatig je waterkoker, vaatwasser, boiler en koffiezet vervangen.
 • Lichamelijk ongemak
  Ook jouw lichaam wordt niet gelukkig van hard water. Na het douchen blijft er een kleine laag kalk in je haar hangen. Daardoor wordt het dof en droog. Ook je huid droogt uit door de kalk en geraakt soms zelfs geïrriteerd.

Een waterverzachter voorkomt alle bovenstaande problemen. Het filtert de kalk uit je kraantjeswater en maakt het weer zacht. Een waterverzachter doet je tot 650 euro per jaar besparen en is beter voor je lichaam, je huis en het milieu. Toch in gebieden met hard water.

Weet je niet hoe het zit met de hardheidsgraad bij jou thuis? Check dat even op de site van je watermaatschappij. Zit je aan een kalkgraad van 15°F dan is een verzachter wel handig. Of toch niet?

Overbodig?
De watermaatschappijen proberen zoveel mogelijk kalk uit het water te halen, zodat het niet schadelijk is voor huishoudtoestellen. Ons kraantjeswater is perfect gezond en voldoet aan alle wettelijke normen. Een beetje calcium en magnesium, de mineralen waar kalk uit bestaat, in het drinkwater wordt zelfs aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie. Heeft een verzachter dan zoveel extra waarde? De meningen lopen uiteen. Watermaatschappijen beweren van niet, bedrijven die waterverzachters produceren raden hun product wel aan vanaf 15°F.