Inrichting
Wellness

Hoe werkt een infraroodsauna?

De werking van een infraroodsauna is gebaseerd op infraroodwarmte die wordt opgewekt met elektrische stralen. Deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. Door de straling wordt een gelijkmatige en langdurige warmte verzekerd. Dit zorgt voor een goede bloedsomloop en heeft bovendien een pijnverzachtend effect.

In een infraroodcabine wordt slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet.

Soorten straling
Omdat het bij een infraroodsauna vooral draait om de straling en niet om de opgewarmde lucht, is het belangrijk om te weten hoe de straling precies werkt. Er bestaan namelijk 3 soorten infrarode straling, elk met hun eigen golflengte.
Het kenmerkende rode licht wordt toegevoegd met behulp van speciale filters.

A-straling
Dit is de straling die bestaat uit de kortste golven van het infrarode spectrum. Deze golven zijn heel snel en dringen zo tot diep in de huid door. Daar helpen ze bij het verlichten van de pijn in gewrichten en spieren.

B-straling
Deze middellange straling dringt door in de bovenste huidlagen, maar gaat echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van de A-straling te bereiken. Dit zorgt eerder voor een algemeen oppervlakkige opwarming.

C-straling
Deze straling met lange golven wordt enkel aan het huidoppervlak geabsorbeerd en zelfs grotendeels gereflecteerd. Deze straling zal er vooral voor zorgen dat de lucht in een infraroodsauna opwarmt en dat we gaan zweten.