Afwerking
Trap

5 trappen waar je liever niet afloopt

Ben jij het soort van mens dat beneden aan de trap ligt als je heel even niet oplet? Yep, treden op- en afgaan kan levensgevaarlijk zijn. Bepaalde trappen houden wel meer risico in dan andere. Wij sommen even de kenmerken op van trappen die je beter niet in huis hebt. Gezinnen met overenthousiaste kinderen en/of huisdieren: take note.

 1. Steile trappen.
  Een inkoppertje: met steile trappen moet je oppassen. Vooral in combinatie met smalle treden. In moderne gebouwen wordt daar natuurlijk op gelet, het zijn vooral oude panden waar je van die nekbrekende gevaartes tegenkomt. Woon je toevallig in zo’n huis? Dan biedt een traprenovatie om de treden breder en/of lager te maken misschien een oplossing.
 2. Gladde trappen.
  Het gevaar zit in een kleine hoekje. Niet alleen trappen van hout of gladde materialen vormen een probleem. Ook op treden die met tapijt bedekt zijn verlies je makkelijk grip, zeker als dat tapijt al een beetje versleten is. Zorg dus altijd voor een antisliplaag.
 3. Trappen zonder leuning.
  Sommige mensen vinden trappen zonder houvast mooier dan hun tegenhangers, maar je neemt er wel een risico bij. Het veiligste is altijd je trap voorzien van een leuning.
 4. Slecht of niet verlichte trappen.
  Goed verlichte trappen zijn altijd een must, welke sfeer je ook in de rest van je huis wil creëren. Zorg ervoor dat je steeds goed ziet waar de treden zijn, of dat nu dankzij verlichting of daglicht is.
 5. Trappen met aparte treden.
  Je kent ze wel, van die trappen met ‘zwevende’ treden. Heel mooi, maar niet erg handig. Je voet of been slipt er gemakkelijk tussen als je iets te gehaast de trap op- of afrent, met alle gevolgen van dien.

Nog wat tips

 • Let erop dat alle treden gelijk zijn, anders struikel je vlugger. Ook het oppervlak van de treden is best zo vlak mogelijk.
 • Beschilder de trapranden met een opvallende of contrasterende kleur om ze zichtbaarder te maken.
 • Als je weinig plaats hebt om een trap te installeren, dan kies je beter voor een draaitrap dan een steile trap. Het is even wennen, maar wel een stuk veiliger.