Ramen & deuren
Zonwering

Rolluiken

Rolluiken zijn niet langer een luxeproduct en hebben meerdere functies. Ze houden licht buiten als je ’s morgens nog zalig ligt te slapen, maar ze houden ook dieven op afstand. Ook tijdens die hete zomerdagen kan het gesloten houden van je rolluiken voor wat verkoeling in huis zorgen

Soorten

Inbouw

Inbouwrolluiken zijn één van de drie standaardmodellen. Het is de meest gemakkelijke en goedkope optie. Inbouwrolluiken worden voornamelijk bij nieuwbouwprojecten gebruikt maar dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is bij verbouwingen. Dit type wordt in de muur gebouwd en werkt op zo’n manier dat lamellen rond een as worden opgedraaid. Door de vele voordelen is dit een populaire optie: ze sluiten goed aan, ze werken isolerend en werken verduisterend.

Opbouw

Bij opbouwrolluiken wordt de as met het lamellenblad in een omkasting op het buitenschrijnwerk gemonteerd. De oprolstructuur zal hier kleiner zijn dan bij de inbouw variant. Voor reeds bestaande huizen is dit een veel gemaakte keuze omdat er veel minder sloopwerk aan te pas komt. Ze scoren tevens goed qua isolatie en beveiliging en zijn gemakkelijk te installeren. Net zoals inbouwrolluiken zal dit type verduisterend werken.

Voorzet

Hier zitten de as en het lamellenblad in de omkasting die op zijn beurt aan de buitenzijde van de gevel of het raam wordt bevestigd. Ook dit type heeft de standaardvoordelen zoals goede isolatie, verduistering en beveiliging. Het komt er eigenlijk op neer dat de drie standaardtypes erg op elkaar lijken en het vooral van je eigen voorkeur zal afhangen welke je wenst.

Andere

Als je liever een rolluik installeert dat focust op bijvoorbeeld brandwering of transparantie, zijn er voldoende opties. Ook elektrische rolluiken behoren tot de mogelijkheden. Met één druk op de knop gaan je rolluiken dan gemakkelijk open of dicht.

twee paar rolluiken

Materialen

PVC

PVC rolluiken zijn vaak lichter dan de andere soorten en beschermt goed tegen zon en geluid. Ook qua duurzaamheid en isolatie zit je hier goed. Door de grote verscheidenheid aan kleuren die beschikbaar is, kan je je rolluiken er laten uitzien zoals je zelf wenst.

Aluminium

Voor stevige rolluiken moet je kiezen voor aluminium. Na staal is dit de beste keuze als je veel belang hecht inbraakveiligheid voor je rolluiken. Net zoals PVC is aluminium in veel kleuren beschikbaar.

Staal

Je huis beveiligen kan perfect met stalen rolluiken. Het beschermt niet enkel tegen diefstal maar ook tegen brand. Dit type wordt vooral gebruikt bij winkels en bedrijven maar is ook aan een opmars bezig bij particulieren.

Hout

Als je in huis veel met hout werkt, dan zullen houten rolluiken de afwerking vervolledigen. Ze houden geluid en zon goed buiten maar je zal meer aandacht moeten besteden aan een houten rolluik.