Ruwbouw
Kelder

Ventilatie

Aangezien de kelder een vochtige ruimte is, is het uitermate belangrijk deze voldoende te ventileren. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kelder goed te ventileren.

Roosters

Roosters zijn de goedkoopste manier van ventileren. Deze zorgen voor een natuurlijke luchtdoorstroming aan de hand van twee roosters. Zorg er wel voor dat je roosters een minimum openingsstand van 140 vierkante centimeter hebben.

Ventilator

Als je liever mechanisch verlucht, kan je een ventilator in je kelder installeren. Deze zal de gebruikte lucht afvoeren. Afhankelijk van de grootte van je ruimte, kan je een ventilator kiezen. Rood is geschikt voor kleine ruimtes tot 10m³, geel voor middelgrote ruimtes tot 14m³, en groen voor grote ruimtes tot 27m³.

Ontvochtiger

Is een rooster of ventilator moeilijk te installeren in jouw kelder? Dan kan een ontvochtiger de oplossing zijn. Deze zal continu het teveel aan vocht afvoeren. Voor een kleine kelder volstaat een mobiele luchtontvochtiger maar als je woning over een grotere kelder beschikt, zal een volwaardige onvochtigingsinstallatie de betere optie zijn. Zorg in ieder geval voor een pomp die de lucht zal afvoeren.

Kelderdichting

Kamp je met hardnekkig vocht, dan zal je je kelder moeten dichten aan de hand van een waterdichte cementlaag. Kelderbekuiping kan in combinatie met bijvoorbeeld roosters worden geïnstalleerd om tot een optimale ventilatie te komen.