Dak
Dakgoot en afvoer

Ingebouwde afvoer

Regenbuien kunnen zorgen voor een verrassend grote hoeveelheid water die via je dak je buitenmuren afdruipt. Om al dit water op te vangen en weg te voeren, plaats je natuurlijk dakgoten en afvoerleidingen. Dit water komt zo dan terecht in de riolering, een waterinfiltratiesysteem of een regenput. Op die manier kan je het overtollige water laten afvloeien of hergebruiken om bijvoorbeeld je toilet door te trekken, de planten water te geven of je huis te poetsen.

De meeste afvoerbuizen worden als deel van een opbouwsysteem tegen je buitengevel gemonteerd met behulp van beugels. Er is echter een tendens merkbaar bij moderne woningen. Sommigen kiezen ervoor om de regenpijp te verbergen in de gevel. Om dit mogelijk te maken zal men al in het ruwbouwproces, bij het metselen van de gevels, een opening moeten voorzien waarin men de afvoerbuis kan plaatsen. Ook de dakgoten zelf zullen vaak verborgen zijn in het dak, of onder de dakpannen.

Meestal kiest men in deze situatie voor een afvoerbuis uit pvc omdat dit de kleur van bakstenen zo dicht mogelijk benadert en er sprake is van een strak geheel. In de praktijk kunnen wel alle materialen worden gebruikt die ook voor de uitwendige afvoerbuizen worden gebruikt. De afvoerpijpen zullen wel steeds een vierkante vorm hebben zodat ze in de muur kunnen verwerkt worden tot één vlak.