Inrichting
Interieur

5 tips om je woonkamer groter te doen lijken

De een heeft z’n zetel in een soort balzaal staan, de ander moet genoegen nemen met iets minder ruimte. Niet erg handig, maar fake it till you make it. Met onze tips doe je gewoon alsof je een grote woonkamer hebt.

Tip 1: Overal daglicht
Hoe meer (dag)licht, hoe groter een ruimte lijkt. Heb je niet veel ramen in je salon? Dan kan je nieuwe laten steken, langere en/of bredere. Iets praktischer alternatief: hang spiegels tegenover je ruiten. Die weerkaatsen het zonlicht, wat hetzelfde effect geeft.

Tip 2: Gebruik zachte kleuren
Om verder te gaan op het belang van licht in je kleine woonkamer: zorg voor zoveel mogelijk zachte kleuren. Zowel op de vloer, de muren als het plafond. En als het even kan: ook je meubels. Heldere, zachte tinten reflecteren licht, met het bekende effect als gevolg.

Tip 3: Groepeer je meubilair
Misschien heb je de neiging al je meubels dicht tegen de muur te zetten in je minisalon. Zo is er wel meer ruimte om rond te wandelen, maar lijkt alles samengepropt. Beter is om aparte hoekjes te creëren.

Bijvoorbeeld:

  • een hoek voor de zetel en de salontafel;
  • een hoek voor de boekenkast en wat plantjes;
  • een hoek voor de tv, radio, platenspeler en andere technische apparaten.

Tip 4: Meubels met voetjes
Als je onder meubels door kan kijken, lijkt een kamer vanzelf ruimer. Dat effect wordt versterkt als je het meubilair niet helemaal tegen de muur zet. Omdat je errond kan bewegen, geloof je dat er veel plaats is. Hang ook opbergmeubels aan de muur in plaats van ze op de grond te zetten.

Tip 5: Weg met gordijnen
Niet zo top voor de privacy, maar wel ideaal om je woonkamer optisch te vergroten: dump je gordijnen en rolluiken. Zo leg je de focus op de ramen zelf en dus ook op het licht dat binnenstroomt.