Inrichting
Interieur

Gordijnen

Zon weren en privacy creëren kunnen beiden gebeuren door raamdecoratie te installeren. Gordijnen kunnen zelfs beschouwd worden als binnenzonwering. Ze kunnen het interieur van een woning maken of kraken. Toch zijn ze van belang omdat ze het huis instant comfort geven en voor isolatie zorgen. Nog niet volledig overtuigd? Lees dan verder om te achterhalen wat de voordelen zijn van gordijnen in huis en uit welke soorten je kan kiezen.

Tijdens de winter willen we het allemaal lekker warm hebben in huis. Door de gordijnen overdag te openen kan jouw huis zich goed verwarmen. Vergeet ze ’s avonds niet weer te sluiten zodat de warmte lekker binnen blijft. Bespaar hierdoor energie aangezien je jouw cv-ketel niet hard moet laten werken. In de zomer doe je juist het tegenovergestelde, sluit dan overdag de gordijnen om het binnen koel te houden.

Wist je dat je ook geluid kan isoleren met behulp van gordijnen? Dikke, geplooide gordijnen zijn immers geluidsisolerend. Geluidsgolven worden door de plooien in de gordijnen afgebroken, wat voor demping zorgt. 

Soorten gordijnen

Klassieke gordijnen

We kwamen ze vroeger wel vaker tegen, de klassieke transparante gordijnen. Ze laten veel licht binnen en je kan er met moeite doorheen. Ga voor de transparante gordijnen met bredere golven, het dempt het geluid maar oogt ook een stuk moderner. Bovendien geeft het ook rust in een ruimte. Zeker wanneer het wind zachtjes binnen waait en de gordijnen tot beweging brengt.

Overgordijnen

Tegenwoordig kiezen mensen een overgordijn puur als decoratie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en motieven en zijn bijna overal te plaatsen in huis. Het plafond, het raam of misschien ergens tussenin. Kocht je overgordijnen om ze echt als gordijn te gebruiken, dan kan je de kamer mee verduisteren en de kou sneller buiten houden.

Plisségordijnen

Plisségordijnen of ook wel gekend als duettes, zijn super handig. Je kan ze zowel naar boven als naar beneden bewegen. Het houdt niet alleen de koude buiten maar zorgt ervoor dat de warmte eveneens binnen blijft. Dit komt door de aanwezige luchtpijpjes die een isolerend effect hebben. Ze kunnen niet alleen tegen een stootje, ze nemen ook weinig ruimte in beslag. Heb je ronde, vierkante of rechthoekige ramen in huis? Geen probleem. Plisségordijnen zijn geschikt voor elk type raam.

Goed meten is van groot belang. Steek hier de nodige tijd in en haal de mooiste gordijnen in huis. Wij willen dat je optimaal geniet van jouw interieur!