Inrichting
Interieur

Rol- en vouwgordijnen

Rolluiken

Een goedkopere variant van alle soorten gordijnen is de rolgordijn. Naast het feit dat het gemakkelijk monteerbaar is, is het eveneens verkrijgbaar met een volledig verduisterende stof alsook met een transparante stof. Een beperking is wel dat je met rolgordijnen in de breedte enkel kan gaan tot 2,5 m en in de hoogte maximum 8 m.

Toch kunnen rolgordijnen perfect zijn om de lichtinval in huis te regelen en om inkijk van buitenaf te voorkomen. Wil je het zonlicht goed tegenhouden, kies dan voor een verduisterende stof of zelfs een gemetalliseerd stof. Kies je voor het laatste dan heb je een extra voordeel, namelijk dat het licht weerkaatst en het binnenshuis minder snel warm maakt. 

Rolgordijnen dienen goed onderhoud te worden. Het kan wel eens gebeuren dat er een vlek op het gordijn komt. Reageer snel en gebruik een vochtige spons of doek om het te reinigen. Vermijd boenen en wrijven, aangezien je daardoor de beschermende laag kan aantasten. Let wel: dit zijn geen rolluiken, wat betekent dat er altijd wel een spleetje of kiertje aanwezig zal zijn.

Vouwgordijnen

Met zijn horizontale stroken, zijn ze gemakkelijk te bevestigen tegen het plafond of de muur. Ze zijn zowel in transparante stof als in katoen beschikbaar. In vergelijking met andere soorten, zijn vouwgordijnen aan de dure kant. Toch worden ze vaak aangekocht door zijn sobere look en het makkelijk demonteerbaarheid. Afhankelijk van de stof dat je hebt gekozen, kan je het wassen in de wasmachine.

Zijn deze gordijnen dan toch te ‘gewoontjes’, kies dan voor zijn variant de wolkengordijnen. Met zijn gestikte, gefronste boord, dat gevestigd is aan de bovenkant, hangen de gordijnen in wolken naar beneden.