Inrichting
Interieur

Behangpapier

Is verven niet echt jouw ding en wil je nét dat tikkeltje meer? Dan is behangpapier (met of zonder motieven) echt iets voor jou. Ook hier kan je kiezen uit een zeer uitgebreide assortiment. Zijde, papier, glasvezelbehang, leder, of fotobehang,… Combineer je het met bepaalde drukprocedés, dan kan je genieten van onbeperkte mogelijkheden. Bedenk goed op voorhand wat je precies nodig hebt en wil. Maar aan de hand van onze overzicht met de belangrijkste aandachtspunten en tips voor het aankopen van behang, kan je zeker aan de slag gaan!

Ondanks jouw smaak en voorkeur voor een bepaald behangpapier is het aangeraden om rekening te houden met een aantal aspecten:

  • Hoe zit het met de grootte van de ruimte?
    Is de kamer klein? Vermijd dan het gebruik van een te druk behangpapier. Dit zal de kamer enkel kleiner doen lijken. Wil je het tegenovergestelde realiseren, gebruik dan lichte en effen kleuren.
  • Wat is de uitstraling van de ruimte?
    In huis hebben we allemaal wel een ruimte waar we graag tot rust komen. Kies dan best voor rustige kleuren en/of patronen.
  • Wat is de functie van de ruimte?
    Behangpapier in een badkamer zal niet dezelfde functie hebben als de die in een speelkamer. In het geval van kinderen, is het best dat je voor behangpapier kiest waar op gekrabbeld mag worden. Hang in de keuken behangpapier dat gemakkelijk afwasbaar is. 

Soort behangpapier

Om te helpen kiezen sommen we enkele belangrijke en meest populaire soorten op:

Papier

Papierbehang is momenteel de goedkoopste en ook het snelst aan te brengen behang soort op de markt. Door te kiezen voor modern papier, kies je voor behang dat niet verkleurd door inwerkend zonlicht. Voorgelijmd papier bestaat ook en dat maak je nat voor je het op de muur aanbrengt. Je hebt de keuze tussen bedrukt of gewafeld behangpapier.

Glasvezelbehang

Vaak voorkomend bij renovaties is glasvezelbehang, aangezien het perfect is voor het wegwerken van scheuren, putjes en andere oneffenheden. Het is niet alleen duurzaam, het biedt ook een veel betere bescherming dan verf. Wat wel nadelig kan zijn, is het verwijderen ervan. Pak je dit verkeerd aan, dan is de kans groot dat je een deel van de pleisterlaag zal beschadigen. 

Vinylbehang

Duurzaam, vochtbestendig en zeer onderhoudsvriendelijk. Dit zijn slechts enkele voordelen van dit soort behang. De zwaarte ervan zorgt voor extra bescherming en dat het lang meegaat. Ze kunnen perfect gebruikt worden in keukens en gangen, maar houd er rekening mee dat het een beetje duurder is dan papierenbehang. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende patronen en reliëfstructuren.

Textielbehang

Zin om iets speciaal te doen in huis? Leg het klassieke behangpapier maar opzij en kies voor behang met een speciale textuur. Gemaakt uit natuurlijke of synthetische vezels en ideaal om je interieur een warm effect mee te geven. Let wel op dat het iets meer kost dan de andere soorten en dat het wat vuil zal aantrekken. Maar dat is gemakkelijk op te lossen door waterafstotend middelen te gebruiken om schoon te maken. 

Verwijderen van behang

Net verhuisd en waren de vorige eigenaars zo vriendelijk om hun oude behangpapier te laten? Geen zorgen! Ook dit kan verholpen worden. Bij het renoveren van muren met een nieuwe laag verf naar keuze, is het grondig verwijderen van oud behangpapier en lijmresten bepalend voor jouw gewenste resultaat. Voordat je een afstoommachine bovenhaalt, kan je eerst de volgende tip proberen: gebruik zeepsop of afweekmiddel voor op de muren, laat het ongeveer vijftien minuten inwerken en maak het los met een plamuurmes. 

Snijden van behangpapier

Er zijn nog enkele punten waar wij zeker jouw aandacht op willen vestigen. Kies je voor behang met motief, dan is er kans op snijverlies. Hoe groter het motief, hoe meer verlies je zal hebben. Bij het behangen is het van belang om patronen over de hele oppervlakte van de muren te verdelen. Je zal eveneens merken dat als je begint in een hek van de kamer, dat de patronen op die plaats niet zullen overeenkomen. De naad kan je eenvoudig verbergen door er een kast of gordijn voor te plaatsen. Het zal je maar eens voorkomen, het behangpapier is op! Voorkom dit door te veel rollen te kopen dan te weinig. Het is immers mogelijk om rollen die overschieten terug in te ruilen.